Chceme mít zase hejtmana Královéhradeckého kraje, tvrdí vlivná členka sociální demokracie Hana Orgoníková. Co ještě prozradila v on-line rozhovoru v redakci Hradeckého deníku?

Co by byl pro vás úspěch 
v krajských volbách?
Nejraději bych byla, kdybychom opět měli osmnáct zastupitelů. Prosím, pomozte nám.

Zajímalo by mne, co považujete za nejpalčivější problémy současné doby v Královéhradeckém kraji?
Jsou to komunikace, zejména II. a III. třídy patřící kraji, které potřebují nutnou rekonstrukci. Pak jsou to domy sociálních služeb a výše sociálních dotací a také zdravotnická zařízení a jejich dostupnost pro občany, což souvisí s dopravní obslužností.

Jste spokojeni s činností krajského hejtmana France za uplynulé období? Má šanci svoji pozici vůbec obhájit?
Hejtmana volí krajské zastupitelstvo. Jde o to, jak se vyjedná povolební uspořádání se stranami, které se také dostanou do kraje. Samozřejmě bude důležité, abychom byli vítěznou stranou. Pak má šanci.

Troufnete si odhadnout volební účast během nadcházejícího víkendu?
Volební účast si netroufám odhadovat, i když náš kraj patří klasicky ke krajům s nejvyšší volební účastí. Pokud by mne šli lidé volit, klidně budu mít na hlavě tykadla a budu za berušku. Myslím si, že to svědčí o tom, že lidem to není lhostejné. Držím palce panu Smetanovi a zvu ho do Hradce, aby mi nakreslil tykadla.

Jsou podle vás předvolební průzkumy směrodatné? Sociální demokracie v nich zrovna neválí. Nestraší vás, že by se v samotných volbách skutečně mohlo pro vaši stranu odehrát jisté fiasko?
Nejlepším průzkumem veřejného mínění jsou volby. Počkejme s hodnocením na sobotu 13. října. S tak velkým fiaskem, jak vy se radujete, nepočítám.

Chystáte i na letošek na kraji na poslední chvíli mezi Vánoce a poslední pracovní dny roku vypsat nějakou kvalitní stavební zakázku za desítky milionů? Budeme se i příští roky setkávat u výběrových řízení s uchazeči, kteří znají zadávací podmínky a projekty i několik měsíců před jejich vypsáním? Budou se dále účelově rušit soutěže pod záminkou nezajištěného financování a jejich znovurozjetím během několika týdnů jen s „trochu lépe" nastavenými podmínkami?
O těchto postojích kraje nic nevím, a pokud budu zastupitelkou, tak k těmto postupům nikdy nedojde. O krajských úřednících mám své mínění.

Na jednom z vašich volebních hesel je uvedeno „stop propouštění hasičů a policistů". Počet policistů na jednoho obyvatele je 3. nejvyšší v Evropě, u hasičů se propouštění realizuje nejvíce přirozenými odchody do důchodu.
Pokud máte pravdu s počtem policistů, pak opravdu nejsou vidět. Myslím, že policisty potřebujeme – jednak na ulicích a jednak při odhalování korupce. Myslím si, že profesionální hasiči neodcházejí do důchodu, ale jsou propouštěni z důvodu nedostatku finančních prostředků na platy. Myslím si, že je to špatně, protože hasiči zachraňují životy a majetky občanů i s nasazením vlastního života.

Jak vnímáte pozastavení dostavby dálnice D11 a rychlostní komunikace R35?
Jsem předsedkyní občanského sdružení Sdružení pro výstavbu D11/R11 a R35. Myslím si, že je velká chyba, že konkrétně R35 byla pozastavena, protože tam je již vydáno stavební povolení na etapu Opatovice – Časy, a R35 je klíčová pro odlehčení dálnice D1. Rozšiřování D1 (Praha – Brno) o 75 centimetrů nic neřeší, naopak, pokud by se tyto finance směrovaly na R35, pomohlo by to Hradci Králové i D1. V této věci jsem oslovila i ministra Kalouska, dosud mi neodpověděl. U D11 je problém s dokoupením pozemků od paní Havránkové a Štrossové. Teď už je všechno dojednáno, což se nedalo říct celých 17 let, ale také si myslím, že s nimi po tu dobu nikdo nejednal, jenom pan Vlasák a já. Dělali jsme společnou veřejnou schůzi k výstavbě D11. Přeji si, aby již obojí stálo, a tyto dvě klíčové páteřní komunikace podporuji celou vahou své  osobnosti.

Jak hodnotíte kritiku, zejména pravicových stran, projektu generální rekonstrukce náchodské nemocnice? Například lídr ODS prohlašuje, že by tento projekt zrušil.
Lídr ODS pro rekonstrukci náchodské nemocnice hlasoval a nyní by chtěl projekt zrušit. To je divné. Buď vím, co chci, nebo nevím. Ale znovu opakuji: nemocnice v Náchodě se musí zrekonstruovat, občané v této části kraje si to zaslouží. Pan Plass určitě zažil, co to je žít v okrajové části kraje, byť Špindlerův Mlýn není až tak okrajový, ale přesto je odtamtud daleko především v zimě do jakéhokoliv zdravotnického zařízení. Vždycky je potřeba vžít se do potřeb občanů. Proto jsme v politice.   (pr)

Kompletní rozhovor najdete ZDE.