3D prohlídky

Investor parkovacího domu (ISP) totiž obětuje část parkoviště na úkor objeveným základům bývalého kavalíru, jež byl součástí tereziánského opevnění Hradce Králové.

Muzeum východních Čech už teď plánuje, jak s tímto odkazem předků naloží. „Zatím je to velmi čerstvé, ale umím si představit, že v budoucnu dojde k odkopání zakonzervované části bývalého kavalíru, kde by posléze vznikla procházková trasa,“ uvedl ředitel muzea Petr Grulich.

Podle něj by součástí historické stezky byly i odkazy na vznik a život v pevnostním Hradci Králové. „Součástí expozice by byly plány pevnosti. Dovedu si také představit interaktivní doplňky či 3D modelaci, kdy by návštěvník mohl procházet zaniklými částmi pevnosti,“ doplnil svoji vizi Petr Grulich. Problémem jsou však finance. Podle ředitele muzea se v případě této nové expozice může jednat o částku mezi 15 až 20 miliony korun. „Sešel jsem se již s primátorem města i hejtmanem. Oba jsou této myšlence nakloněni. Chápu však, že je to velký finanční obnos. Proto se poohlížíme i po vhodném grantovém programu,“ nechal se slyšet ředitel muzea. A zatímco investor budoucího parkoviště chce nové plochy otevřít po školních prázdninách roku 2019, tak součástí tohoto otevření zcela jistě nebude zpřístupnění nové naučné stezky v jejich suterénu.

„Elegantní by bylo, kdyby se nové stezky napříč historií hradecké pevnosti lidé dočkali s otevřením expozice dějin kraje ve vedlejších Vrbenského kasárnách,“ dodal ředitel. U těchto kasáren nyní hejtmanství řeší převod vlastnictví z města na kraj. „Tento převod by měl být uskutečněn ještě před získáním rozhodnutí o poskytnutí dotace. Tedy někdy na přelomu roku,“ řekl k současné situaci kolem kasáren krajský radní pro oblast investic a majetku Václav Řehoř. Podle něj by se na Vrbenského kasárna mohly dočkat přestavby na přelomu let 2019 a 2020.

Královéhradečtí letečtí záchranáři jako první v ČR podávají krevní transfuzi pacientům v akutním ohrožení života ve vrtulníku. Projekt RABBIT (Rapid administration of blood by hems in trauma) funguje od června 2018.
Krev pomáhá zachraňovat už ve vrtulníku