Sochařka Paulina Skavova teď společně s kamenosochařem Petrem Benešem zatraktivní současný památník, který připomíná jednu z nejvýznačnějších osobností naší země. „Pomník bude mít podobu kruhového kamenného labyrintu, jako odkaz na jedno z nejvýznamnějších Komenského děl Labyrint Světa a Ráj srdce. Do kamenných bloků pak budou vytesány Komenského myšlenky a citáty. Když příchozí dospěje do středu labyrintu, objeví bronzovou desku s podobiznou Komenského,“ prozradila místostarostka Žacléře Eva Rennerová.

Město za nový pomník a úpravy prostředí zaplatí 1,5 milionu korun.

Současný památník se dvěma deskami město opravovalo naposledy v 90. letech minulého století. Na dvou deskách s podobiznou Jana Amose Komenského a jeho citáty však jsou gramatické chyby. „To bylo vzhledem k pedagogické činnosti Komenského poměrně úsměvné,“ přiznává Rennerová. „Chceme dát místu důstojný vzhled. Dosud bylo zanedbané,“ pokračuje místostarostka. Město památník lidem představí 15. září v rámci Dnů evropského dědictví.

Komenský zvolil pro odchod z vlasti do polského Lešna v únoru roku 1628 cestu přes Žacléř a Černou Vodu. V roce 1970 u cesty u hranic vznikl pomník s Komenského podobiznou od Ladislava Zívra. V 90. letech ji nahradila již zmiňovaná nepříliš zdařilá deska. Nový pomník má být důstojnou připomínkou odchodu jednoho z největších českých myslitelů a pedagogů.