Navržená novostavba nahradí nevzhledné stavební buňky s veřejnými toaletami. „Stavba je záměrně koncipována jako minimalistický objekt s využitím typického materiálu pro oblast Podkrkonoší, což je pískovec,“ říká o projektu jeho spoluautor a zároveň místostarosta města Martin Pour. Hala zajistí cestujícím úkryt při zhoršeném počasí, bude místem pro odpočinek, nabídne informační zázemí včetně elektronického informačního systému. Současně budou instalovány prvky bezbariérového pohybu v prostoru terminálu. „Ty navážou na síť bezbariérových tras ve městě a umožní tak osobám se zhoršenou schopností pohybu spojení mezi terminálem a dalšími důležitými místy,“ popisuje Pour další novinku. Vznikne i nová zastávka č. 12, která bude sloužit především jako výstupní prostor.

Nový objekt také respektuje historickou uličku propojující autobusové nádraží a prostor u pošty. Doplněn bude o polootevřený prostor pro úschovnu a půjčovnu jízdních kol tak, aby vznikl nový dopravní „uzel“ Hořic, kde dojde ke spojení autobusové dopravy a cyklodopravy městského centra.

Rozhodnutí o přidělení dotace prostřednictvím MAS Podchlumí má sice dva roky zpoždění, ale právě nyní zbývají poslední dny do zahájení stavby. „Během dubna začneme s překládkou inženýrských sítí. Na podzim 2020 bychom měli otevírat jednoduchou pískovcovou odbavovací halu,“ nastiňuje Martin Pour realizaci.

Součástí projektu bude i zvýšení přístřešků u jednotlivých zastávek, modernizace perónů, které by se měly stát bezbariérovými. „Práce budou postupovat po etapách, provoz na autobusovém nádraží bude omezen jen částečně,“ slibuje Pour.

Vizualizace nové odbavovací haly hořického autobusového nádraží.Zdroj: archiv města

Ilustrační foto.
NEPETUJ i v Jičíně