Novopačtí si uložili jako gró dokončení bazénu (rok 2015), rekonstrukci MKS (2017 a 2019), do konce roku 2017 uskutečnit architektonickou soutěž a zpracovat projekt pro žádost o dotaci na novou podobu náměstí. Za pomocí dotace posílit kapacitu pro bydlení u Domova pro seniory a připravit rekonstrukci v Lomnické ulici. Starosta Josef Cogan tvrdí, že co si koalice vytyčila, to splnila. Bazén je funkční, venkovní část areálu slibuje dokončit v příštím roce. Rekonstrukce MKS se připravuje, zahájena bude v 2. pololetí 2018. Řešit novou podobu centra radnice odložila, neboť v dohledné době nebude pro tento záměr vypsán dotační titul. Místo toho je nachystán projekt na renovaci autobusového terminálu. „Pracujeme na terminálu, jeho okolí a připravujeme projekt revitalizace Komenského ulice a části náměstí,“ doplňuje Cogan. Bohužel se odkládá i stavba nového objektu u Domova pro seniory. „V této chvíli to není možné, projekt je připraven, budeme čekat,“ říká J. Cogan s tím, že město využije dotace a začne budovat bytový dům pro matky s dětmi v bývalé Velvetě.

Mysleli na rodiče miminek a batolat

Nové Město nad Metují - Vedení města myslí i na rodiče miminek a batolat a zřídilo pro ně novinku. Veřejné toalety na Rychtě a na Husově náměstí byly dovybaveny přebalovacími pulty, aby rodiče mohli potomkům v případě nutnosti pohodlně vyměnit plenku. „K dovybavení veřejných toalet přebalovacími pulty se přistoupilo na základě požadavků místních obyvatel i turistů. Rodiče dětí je mohou využívat za poplatek ve výši pět korun, tedy za stejnou cenu, jakou platí běžný návštěvník zmíněných toalet,“ vysvětluje novoměstský starosta Petr Hable a dodává, že věří, že všichni „Novoměšťáci“ i návštěvníci města tuto novou službu přivítají.

Více než sto podob stovky

Nová Paka - Úterní podzimní večer prožili příjemně všichni, kteří zavítali do malého sálu MKS. Svoje filmové okénko tu otevřel novopacký oldskaut, fotograf a kameraman Karel Pokorný. Kamera je jako motor, která ho žene dál a dál. Na podzimní přehlídku tentokrát připravil čtyři snímky. První zachytil návštěvu světového malíře, grafika Jana Kristofori, který v roce 2001 zavítal mezi packé skauty, aby s nimi oslavil své sedmdesátiny. Přislib, že na osmdesátku opět přijede, už nesplnil. V roce 2004 zemřel. Druhý příspěvek zaznamenal návštěvu šestnáctiletého Adama z USA mezi jičínskými skauty. Mnoho nových poznatků diváci načerpali při sledování šotu Stovka, packý sběratele Josef Vít zde představil svoji ojedinělou sbírku stokorun, a to nejen českých a papírových. Viděli jsme i kovové stovky s Muchou, Fučíkem, Smetanou, Parléřem. Jak se dostane betlémské světlo z Izraele do Nové Paky? Jeho cestu popisuje čtvrtý příběh, jehož hlavními hrdiny je děda Karel Pokorný s vnukem Ondrou.

Obálky s nabídkami na rekonstrukci špitálu otevřou v pondělí v Brně

Náchod - Jaký bude zájem uchazečů o veřejnou zakázku „Oblastní nemocnice Náchod – I. etapa modernizace a dostavby“, se ukáže v pondělí 13. listopadu. Deset minut po desáté hodině dopoledne se v brněnském sídle společnosti, která patří mezi pořadatele výběrových řízení pro zadavatele veřejných zakázek, začnou otevírat došlé obálky. Lhůta pro jejich odevzdání končí téhož dne v 10.00 hodin. „V současnosti již nejsme povinni poskytovat vysvětlení zadávací dokumentace, protože tato povinnost skončila osm pracovních dnů před uplynutím lhůty pro podávání nabídek. U otevírání nabídek mají právo být přítomni zástupci účastníků zadávacího řízení, kteří podali nabídku. V zájmu transparentnosti připouštíme i účast zástupců čtyř sdělovacích prostředků,“ uvedl radní Václav Řehoř, který je odpovědný za oblast investic a majetku.

Bělohradští se drží daného plánu

Lázně Bělohrad - Prioritou radnice lázeňského města se po posledních komunálních volbách stalo dokončení stavby vodovodu a kanalizace v Brtvi. Podařilo se, i když s ročním zpožděním. Realizace komplexního projektu nového sportovního areálu se blíží do finále. Vedení města našlo kupce pro chátrající zámek, který už podstupuje náročnou rekonstrukcí. Děti mají nové hřiště a dospěláci kde zaparkovat. Otázka, která město dlouhodobě pálí, se týká podoby nové radnice. Jasno bude na začátku příštího roku. Hasičárna se pyšní nejen novou fasádou, revitalizace se dočkalo také Fričovo muzeum. „Neposunuli jsme se v záležitosti výkupu pozemků pro stavbu přeložky silnic a ve věci bezúplatného převodu sokolovny do majetku města,“ upozorňuje na problémy starosta Pavel Šubr.

Pro chvojí si mohou zajít před oboru v Klopotovském údolí

Nové Město nad Metují - Stejně jako každý rok přichystala Správa městských lesů v Novém Městě nad Metují pro všechny příchozí chvojí zdarma, a to před obůrkou v Klopotovském údolí. Jedná se o jedlové větve, které jsou určené pro výzdobu domácností. V loňském roce se stávalo, že někteří občané přijeli s větším vozidlem a naložili celou zásobu větví. Chvojí je průběžně doplňováno pracovníky správy. Příchozí by se měli chovat ohleduplně a vzít si pouze přiměřené množství. Návštěvníci by také měli respektovat dopravní značení a nevjíždět auty přímo k obůrce. Automobily je možné odstavit podél silnice před odbočkou do údolí.