Nové kontejnery na tříděný odpad Hradecké služby instalovaly na okraj Masarykova náměstí letos v dubnu. Lidé, kteří chtěli novinku v centru města pokřtít vyhozením pytle s plasty, byli však nemile překvapeni. Běžný odpadkový pytel se do kontejneru totiž nevejde.

V kapacitě problém není, nádoby mají stejně jako jejich dávní předchůdci velkorysý podzemní prostor, kam se odpadků vejde dostatek. Zádrhel je ve velikosti otvorů, kterými člověk celý naplněný pytel dovnitř nenacpe, i kdyby sebevíc chtěl.

Jediná šance, jak se zbavit plastů či papírů na Masarykově náměstí, je otevřít odpadkový pytel a odpadky do kontejneru vyhazovat jeden po druhém. Většina lidí na to však nemá čas nebo trpělivost, a tak pytel zodpovědně vytříděných odpadků nezodpovědně odhodí vedle. Kolem kontejnerů se proto pravidelně tvoří nevzhledné pyramidy odpadků, a to ačkoliv podzemní prostory popelnic naplněné nejsou. Z podzemních kontejnerů se navíc odpad sváží hned několikrát týdně.

Parkování před hradeckým zimním stadionem je opět zpoplatněné.
Konec bezplatného parkování v centru. Ke vstupence na hokej přidáte 20 korun

Bez malých otvorů to nepůjde

Běžné odpadkové pytle plné odpadků se do malých otvorů nevejdou. Lidé proto odpadky pohazují kolem kontejnerů.Zdroj: Deník/ Michaela HorynováDřívější podzemní kontejnery měly otvory na vhazování větší, toho nadmíru využívaly i okolní firmy, které plnily popelnice svým odpadem. Podle Hradeckých služeb mají ale nové kontejnery menší otvory z jiného důvodu. „Důvodem je standard výrobce a technické možnosti. Kontejnery vybíralo před více než deseti lety město. Vhazovací otvor je maximální možný vzhledem k velikosti viditelné části a vzhledem k zajištění bezpečnosti - aby do kontejneru nikdo nemohl vlézt či spadnout,“ vysvětlil Radek Sokol,  ředitel Hradeckých služeb.

Neustálé uklízení

Lidé si na malé otvory musejí buď zvyknout, a přizpůsobit se, nebo budou Hradecké služby stále dokola okolní nepořádek uklízet. Jiné východisko neexistuje. „Dokud město bude trvat na provozování těchto kontejnerů, není jiné řešení než nepořádek kolem neustále uklízet. Jiná řešení těchto kontejnerů neodpovídají požadavkům na urbanistické či architektonické řešení,“ podotkl Radek Sokol.

Někteří lidé se nevzdávají a pytel s odpadky se přece jen snaží vhodit dovnitř. Otevírají proto zadní část kontejneru, která sice k vyhazování odpadků neslouží, ale kde je otvor alespoň o trochu větší, a svou misi dokončí.

Hradečanům nepořádek na jednom z nejhezčích náměstí ve městě samozřejmě vadí. Někteří souhlasí, že za něj mohou příliš malé otvory, jiní namítají, že přece není takový problém tříděný odpad z pytle do kontejneru vysypat. Humbuk kolem kontejnerů s malými otvory může působit úsměvně, pravdou ale je, že zejména na náměstí, které by mělo být především reprezentativním a příjemným prostorem, hory odpadků nepatří.

Dopravní značky. Ilustrační foto.
Chlumec změní dopravní značení u školy. Kvůli plynulosti dopravy