I když většina východočeských panelistů by zvýšení přídavků přivítala, není to podle řady z nich univerzální řešení.

„Přídavky na děti pobírají rodiny s nižšími příjmy. Bohužel jsem nezřídka svědkem toho, že v rodině, která se dnes a denně potýká s uhrazením základních potřeb, oba rodiče kouří nebo popíjejí. A na další vzdělávání dětí nebo mimoškolní aktivity samozřejmě už nezbývá. To už je ale odpovědnost a svědomí těch rodičů," řekla starostka Bačálky Pavlína Kaprasová.

V každém případě ale nedostatečná podpora mladých rodin s dětmi ze strany státu patří mezi velké stesky české veřejnosti. Potvrdil to i nedávný výzkum CVVM.

Panel Deníku - regionální osobnosti exkluzivně
Vážení čtenáři. Na sklonku funkčního období nynější vlády pro vás Deník připravil seriál volebních auditů, které se zaměří na vybrané body z programu trojkoaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Co se kabinetu povedlo a kde naopak v uplynulých čtyřech letech selhával? Připravili jsme pro vás shrnutí hlavních změn na celostátní úrovni, pohled z našeho regionu a k tomu exkluzivní Panel Deníku: výsledky ankety mezi bezmála tisícovkou regionálních osobností, které okomentují jednotlivá témata.

Index Deníku pohledem kraje
Pomohlo mladým rodinám zvýšení přídavků na děti?

Tentokrát se panelisté deníku z Královéhradeckého kraje shodli s výsledky dotazování panelistů z celé České republiky. V obou případech kolem 71 procent dotázaných připustilo, že mladým rodinám by zvýšení rodinných přídavků prospělo. Dotazování v kraji se zúčastnilo padesát lidí.

Z odpovědí našich respondentů

Miroslav Nosek (53), starosta Miletína:
Každá koruna pomůže. Takže i zvýšení přídavků by jistě pomohlo. Byl bych i pro vyšší přídavky, ale pouze těm rodičům, kteří pracují.

Ludmila Pohanková (62), ředitelka Střediska volného času Déčko Náchod:
Ne, zvýšení je bezvýznamné.

Aleš Hlawatschke (35) starosta Konecchlumí:
Otázka je velmi vtipná… Já odpovím otázkou: Je možné, aby zvýšení přídavků někomu nepomohlo?

Miroslav Vobořil (47), hudebník:
Ano, ale není to řešení.

Stanislava Benešová (60), ředitelka Městské knihovny Nová Paka.
Myslím, že by se mohly zvýšit o něco víc.

Zdeňka Rychterová, předsedkyně spolku Hořeňák:
Větší prostor k diskusi než přídavky na děti nabízí téma sociální dávky a minimální mzda. Jednoznačná odpověď je, že minimální mzda a sociální dávky musí být opravdu rozdílné, aby stát nemotivoval k nepracování a pouhému pobírání dávek. Jsou dvě cesty jak cíle dosáhnout – snížení dávek, či zvýšení minimální mzdy. Minimální mzda by neměla stagnovat, jak tomu bylo v minulosti, ale měla by odrážet vývoj HDP atd. Jsem ráda, že vláda zvýšení minimální mzdy prosadila.