V lednu přibývalo Česku kolem deseti nemocných spalničkami týdně. Za posledních osm březnových dnů se ale objevilo deset nových pacientů jen na území Královéhradeckého kraje. Co den, to minimálně jeden nemocný navíc.

Podle odborníků pokračuje nezvykle vysoký nárůst nebezpečného onemocnění. „Aktuálně evidujeme v kraji od začátku roku celkem 61 klinicky potvrzených případů onemocnění spalničkami. V okrese Trutnov máme hlášeno 43 nemocných,“ oznámila mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

Hrozivá jsou i republiková čísla: Zatímco loni v Česku onemocnělo spalničkami 203 lidí, jen za první tři měsíce letošního roku už to bylo 370! Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha by se cifra mohla letos vyšplhat až k tisícovce.

Stále se totiž objevují nové případy onemocnění spalničkami. Nejvíc v Praze, Moravskoslezském kraji a východních Čechách. „Vzhledem k tomu, že se jedná o jedno z nejnakažlivějších infekčních onemocnění a vzhledem k tomu, že proočkovanost i v hradeckém kraji v posledních letech významně klesla, lze jistě další případy onemocnění ještě i nadále očekávat,“ uvedla mluvčí hygieniků.

Dvě třetiny nemocných spalničkami v kraji jsou z regionu pod Krkonošemi. Z elektrotechnické firmy Siemens v Trutnově potvrdili, že u nich spalničkami onemocnělo 31 zaměstnanců. Testovat na protilátky nechali všech 776 pracovníků, 312 lidí skončilo v karanténě a 326 jich továrna nechala přeočkovat. Očkování hrazené firmou Siemens nabídl i zaměstnancům, kteří se vracejí do práce po skončení karantény.

Podnik musel omezit výrobu na dvě směny. Řada zaměstnanců pracovala přesčas, administrativní pracovníci v karanténě pracovali z domova. „Okamžitým zastavením výroby a eliminací kontaktu infekčních osob s ostatními se nám podařilo zabránit propuknutí druhé vlny onemocnění, která se jinak často objeví,“ řekl ředitel trutnovského Siemensu Eduard Tannhäuser.

Po třech týdnech omezeného provozu škody odhaduje na 14 až 15 milionů korun. „Velmi děkuji všem zaměstnancům za jejich nasazení, díky nim jsme mimořádnou situaci zvládli,“ sdělil Tannhäuser.

Ilustrační snímek.
Strážníci do ulic! Jinak klid nebude

Spalničky se projevují se rýmou, kašlem, zánětem spojivek, případně horečkou až 40 stupňů Celsia. V ústech se objevují bělavé tečky se zarudlým okolím. Následně se objevuje vyrážka začínající na hlavě a obličeji, která se postupně šíří na tělo, ruce a nohy. Nakažený by měl navštívit infekční ambulanci. Čtvrtina nemocných potřebuje hospitalizaci. Jeden z tisíce nemoci podlehne a u jednoho z tisíce spalničky spustí akutní zánět mozku, který může způsobit hluchotu či mentální postižení.

Odhaduje se, že až polovina v mládí očkovaných lidí už nemusí být vůči spalničkám imunní. „Ubývají protilátky těm, kteří byli v letech 1970 až 1975 očkováni jen jednou dávkou,“ upozornila mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí. O protilátky tělo přichází také proto, že nepřichází s onemocněním pravidelně do styku. Kdo spalničky prodělal, zůstává proti nemoci imunní celoživotně.

Prevencí proti spalničkám a také proti komplikovanému a těžkému průběhu nemoci je očkování. Hygienici doporučují, aby si lidé nechali odběrem zkontrolovat stav protilátek a v případě nízké hladiny se nechali očkovat. „Denně jsme schopni vyšetřit až 360 pacientů a výsledky testů jsou známy do druhého pracovního dne,“ potvrdili z oddělení mikrobiologie a imunologie trutnovské nemocnice.

Zájem o vyšetření a přeočkování se v posledních týdnech rapidně zvýšil. Jen v trutnovském okrese nechaly testovat tisíce lidí. Zdravotníci, hasiči i policisté. Zájem o vakcinaci je desetinásobně větší, než před rokem. Vakcín je podle epidemiologů k dispozici dost.

Galerie antického umění v Hostinném s osmi desítkami soch, které patří Univerzitě Karlově v Praze, bude od pondělí dva roky zavřená.
Kostel, sklad celulózy, galerie antiky. Místo s výjimečnou historií zavírá