Jablka přímo k nakousnutí a bohatý program se i letos staly lákadlem pro tisíce návštěvníků oblíbené akce. O víkendu se konal již patnáctý ročník Slavností holovouských malináčů. „Počasí nás strašilo,“ připouští starostka Zlatuše Brádlová. Spokojeně však dodává, že účast se blížila loňskému ročníku, kdy na tradiční událost zavítalo deset tisíc lidí. Obec od pěstitelů vykoupila pět set kilogramů malináčů, což je stejné množství jako před rokem. „Kroupy se podepsaly pouze na nižší kvalitě jablek,“ míní starostka.

V rámci bohatého doprovodného programu se konala soutěž O nejlahodnější jablko – malináče, ve které zvítězil Josef Vávra z Holovous. V kategorii jablečných moučníků u poroty nejvíc bodoval jablečný řez Anety Kračmerové. Pořadatelé si dali záležet a vydali Kuchařku moučníků složenou z receptů, které na slavnostech sbírali celých čtrnáct let.

„Jezdíme sem roky. Letos se to opravdu vydařilo,“ říká Hanka z Pecky.

Ikonické jablko

Malináč holovouský je česká odrůda, objevená v Holovousích koncem 18. století. Plody jsou střední až velké, kulovité. Barva je karmínově červená s občasným prosvítáním olivově zelené, lesklá. Chuť je velmi dobrá, šťavnatá, sladce navinulá s výraznou malinovou příchutí.