„Můj šéf na nějaké polehávání není zvědavý. Ne snad, že by na mě vysloveně tlačil, ale dal jasně najevo, že si za mě nebude neustále shánět nějakou náhradu, zájemců o práci má prý dost,“ řekl Karel Vostřel z Hradce Králové.

Vloni byl nastydlý hned čtyřikrát. Třikrát nachlazení přechodil, lehl až na konci října. Ale radši si vzal na vykurýrování rovnou dovolenou, které mu z léta dost zbylo. Nebyl podle svých slov zvědavý, jak si ho bude šéf po návratu do práce dobírat.

Nemocenská se totiž od loňského roku vyplácí až od 22. kalendářního dne „kontrolky“. Do té doby ji platí zaměstnavatel.

Neustále se zpřísňující podmínky pro přiznání a výplatu nemocenské stále více Východočechů motivují k tomu, aby zůstávali doma na „kontrolce“ co nejkratší dobu. Zatímco v roce 2009 trvala ve východních Čechách jedna „kontrolka“ v průměru 47 dní, vloni už to bylo jen 43 dní.

Naopak ale Východočechy neomrzelo riskantní podvádění, kdy místo ležení doma v posteli odjíždějí na chaty nebo za zábavou. V Pardubickém kraji kontroloři České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) vloni snížili nebo úplně odebrali nemocenské dávky 209 lidem kvůli porušení léčebného režimu. To je zhruba o čtvrtinu méně postihů, než kolik jich ČSSZ uložila předloni. V Královéhradeckém kraji však hříšníků naopak přibylo.

„Při kontrolách zaznělo i několik velmi netradičních výmluv, třeba musel jsem během nemoci přespávat v autě, protože jsme s manželkou nemluvili. Nebo o tom, že psi štěkali tak, že nebyl slyšet zvonek. Další prohlásil, že si musel zajít pro mléko,“ řekla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Ošetřující lékař může vycházky nově povolit nejvýše v celkovém rozsahu šest hodin denně, a to v době od sedmi do 19 hodin. „Rozhodnutí, zda se vycházky vymezí na konkrétní časový úsek nebo několik časových úseků, je v kompetenci lékaře,“ podotýká mluvčí. Nemocní také musí pochopitelně nahlásit, kde budou svou nemocenskou trávit. Změny v nemocenské, které zavedl nový zákoník práce, však už opozice napadla u Ústavního soudu. Důvodem je zejména zavedení nového výpovědního důvodu, kterým je porušení léčebného režimu při nemocenské během prvních tří týdnů nemoci.

Sociálním demokratům a odborům vadí, že za porušení léčebného režimu může zaměstnavatel postihnout zaměstnance již na náhradě mzdy. Takový člověk by tak byl za jednu věc potrestán dvakrát, což je prý z právního hlediska nepřípustné. Takový výklad však vláda odmítla s poukazem na pokuty a zároveň odebírání bodů při silničních přestupcích.

Pět stovek lidí přišlo o peníze

Kontroly dodržování režimu dočasně práceneschopných pojištěnců v minulých letech:

Královéhradecký kraj: 

rok        počet kontrol        postihů

2009            8514                    227

2010           10 360                  234

2011           10 340                  283

Pardubický kraj: 

rok        počet kontrol        postihů

2009           9 259                    218

2010         10 715                    276

2011           9 292                    209

Nejčastější a kuriózní výmluvy lidí načapaných kontrolory při nedodržování „kontrolky“: 

• neslyšel jsem zvonek, mám malý rozsah bezdrátového zvonku

• nemám označený byt, protože jmenovku mi stále děti strhávají

• sekal jsem na zahradě trávu pro králíky, protože tchyně prohlásila, že jsem línej a mám něco dělat

• doma pořád brečelo choré dítě, tak jsem šel marodit ke své matce

• po rozvodu manželství přespávám v autě

• svou nepřítomnost omlouvám výbuchem kotle

• musel jsem během nemoci přespávat v autě, protože jsme s manželkou nemluvili

• psi štěkali tak, že nebyl slyšet zvonek

Zdroj: ČSSZ