Je to alarmující případ, který naštěstí dopadl dobře. Měl by sloužit i jako varování pro návštěvníky hor, aby situaci nepodceňovali a vyráželi na túry jen v dobrém a dostatečném vybavení. A také s nabitým telefonem, aby si mohli přivolat pomoc. Polští i čeští horští záchranáři upozorňují, že v současných klimatických podmínkách může být výstup do hor nebezpečný i pro zkušené a dobře připravené turisty. V Krkonoších je vyhlášen třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice, který se označuje jako značné nebezpečí. Horská služba doporučuje všem turistům, aby pro pohyb po horách využívali výlučně cesty opatřené tyčovým značením.

Prakticky to znamená, že na mnoha strmých svazích, uvedených v lavinové předpovědi, je sněhová pokrývka málo stabilní a stačí malé dodatečné zatížení, aby mohlo dojít k uvolnění lavin.

Lavinová měření, tvorbu grafů sněhové pokrývky a vyhodnocování stupně lavinového nebezpečí provádí tento týden na Dvoračkách v Krkonoších frekventanti základní školy Horské služby v rámci výcviku.
VIDEO: Na horách napadl za pět dní metr sněhu, lavinové nebezpečí je značné

„Vyhlášený lavinový stupeň nemá vliv na bezpečnost návštěvníků lyžujících v lyžařských areálech, protože v našich podmínkách není žádná ze sjezdových tratí ohrožena pádem laviny, tak jako to je časté například v Rakousku, Itálii a dalších alpských zemích,“ vysvětlil Robert Dlouhý, lavinový preventista Horské služby České republiky.

Zdroj: GOPR

Než se lidé vydají na túru do hor, měli by si dát do mobilu číslo na Horskou službu ČR a stáhnout aplikaci Záchranka. Do terénu by neměli chodit sami, měli by mít možnost dát o sobě někomu vědět a znát trasu. Důležité je mít s sebou náhradní oblečení, kvalitní obuv v případě pěších túr a pořádné vybavení u skialpinistických túr. Když nejsou lidé na horách dobře oblečení, brzy prochladnou a dochází jim síly. Někteří oblečení podcení, vyrazí do hor v keckách, mikině.

„Horská služba žádá turisty, kteří vyrážejí do českých pohoří, aby nepřeceňovali svoje síly, dobře plánovali svoje výlety s ohledem na svou fyzickou kondici a povětrnostní podmínky, a zároveň aby byli dostatečně vybaveni,“ upozornil člen Horské služby ČR a její mluvčí Marek Fryš ze Špindlerova Mlýna.

Dva dny před Vánocemi zachraňovala Horská služba Krkonoše tříčlennou skupinku mladých turistů na Sněžce. Jeden z nich, pravděpodobně vyznavač učení ledového muže Wima Hofa, měl na sobě jen trenýrky, rukavice a boty. „Bohužel všichni podcenili vliv počasí, především stoprocentní vlhkost vzduchu s deštěm. Za takových podmínek dochází k vyčerpání energetických zásob organismu daleko dříve a působení chladu je intenzivnější,“ přiblížil Fryš.

Ve Špindlerově Mlýně blízko lyžařského areálu Svatý Petr zapadlo do sněhu auto na letních pneumatikách.
Rallye letní gumy. Řidič ve Svatém Petru nad Špindlem způsobil kolaps

Otužilců, kteří se vydávají v zimě na Sněžku či do jiných částí hor do půl těla, přibývá. „Je potřeba rozlišit otužilce od exhibicionistů. Kdo je trénovaný a otužilý, tak na horskou službu nevolá, že něco potřebuje, protože ví, do čeho jde. Potom existuje skupina těch, kteří se předvádějí. Přepísknou to a potom pro ně musíme vyrážet do terénu,“ namítl Wolfgang Berger, který vede stanici Horské služby v Peci pod Sněžkou.

Elektronická kniha túr

Hledání ztracených turistů podle něj v poslední době ubývá. „Je to i díky chytrým telefonům a mobilním aplikacím. V mobilu si stačí otevřít mapu a lidé ví, kde jsou,“ vysvětlil Berger a dodal, že horší je situace, když se telefon vybije nebo se zhorší počasí a viditelnost je špatná.

„Dříve mobily samozřejmě nebyly. V minulosti existovaly na hřebenových boudách knihy túr. Bylo nepsaným pravidlem, když člověk vycházel na túru, například na Luční boudu, že se zapsal, kam jde, a uvedl předpokládaný čas návratu. Na recepci potom zkontrolovali, jestli se všichni ubytovaní hosté vrátili. Pokud ne, personál zavolal na horskou službu, že nedorazil člověk, a muselo se začít konat. Dříve také špacírovalo po kopcích více lidí na běžkách, dnes je trendem skialpinismus,“ dodal Berger.

Od července 2021 existuje elektronická kniha túr, která je součástí mobilní aplikace Záchranka. Umožňuje turistům zadat trasu výletu a v případě, že nedorazí do cíle v naplánovanou dobu, aplikace odešle upozornění horské službě. Mobilní aplikace představuje velkého pomocníka rovněž pro horské záchranáře, výrazně jim usnadňuje pátrání.

AKTUÁLNÍ SNĚHOVÁ SITUACE V KRKONOŠÍCH 6. 2. 2023

Na hřebenech Krkonoš je 100 - 150 cm sněhu. Za poslední 3 dny napadlo 35 cm nového sněhu, za poslední týden napadlo 125 cm nového sněhu v kombinaci se silným západním až severním větrem. Platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové stupnice, charakterizovaný jako značné nebezpečí. Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, zejména na strmých svazích. V některých případech existuje možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu.

„Díky této aplikaci se dozvíme podstatný údaj, kde máme člověka hledat. Nehledáme jehlu v kupce sena, ale jdeme na konkrétní místa,“ uvedl náčelník Horské služby ČR René Mašín. Podle něj zatím nebylo nutné vyhlásit pátrací akci kvůli upozornění z elektronické knihy túr. „Do aplikace se hlásí desítky lidí týdně, více v zimě při skialpinistických túrách, obvykle při víkendových přechodech hor,“ konstatoval Mašín.

Dodal, že elektronickou knihu túr výrazně více využívají horolezci a skialpinisté ve Vysokých Tatrách, kde se častěji pohybují v místech, kde není signál a nelze se dovolat pomoci. „Jakýkoliv problém pak navede horskou službu na místa, kudy měli plánovanou trasu,“ dodal Mašín.

Wolfgang Berger je náčelníkem Horské služby v okrsku Pec pod Sněžkou.
V minulosti se stalo, že matka dvou dětí umrzla cestou ze Sněžky, líčí záchranář