VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vůně Indie vábila do Potštejna

Potštejn – V zámeckém parku to pořádně vonělo. Sobotní odpoledne se tu totiž neslo ve znamení dobrého jídla a také degustace vín. Konal se tu kulinářsko-vinařský den. Pro návštěvníky byly připraveny soutěže i jarmark. Hodnotila se navíc nechutnější a „nejvymazlenější" marmeláda a nejlepší likér.

5.8.2013
SDÍLEJ:

Kuliláři v PotštejněFoto: Barbora Zemanová

Indická banánová dobrotaPřipravíme si takzvaný panýr 
– mléko, ideálně přímo z kravína, přivedeme k varu a následně ho srazíme pár kapkami citronové šťávy. Poté, co se mléko srazí, odebereme syrovátku a smícháme ji se smetanou. Vznikne směs, kterou prohněteme a přidáme do ní cukr podle libosti. Do zapékací mísy na sebe vrstvíme vzniklý „sýr" a banány. Zakončíme vrstvou syrovátky se smetanou. Dáme zapéct do trouby, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá krusta.

Zdravý přílohový kuskusJeden díl kuskusu  přelijeme dvěma díly vařící vody, necháme přiklopený odstát, zhruba sedm až deset minut, následně přidáme pár kapek sojové omáčky tamari. Na olivovém oleji osmahneme zeleninu – pórek, mrkev, celer a cuketu (či další oblíbené druhy). Nakonec vše smícháme dohromady a podáváme k masu či k jiným pokrmům jako přílohu.

„Vítěze vybírala porota a na prvním místě skončila meruňková marmeláda. Další kategorií byl nejhezčí obal. Jako nejlepší ocenila porota ořechový likér," prozradila Kateřina Skalická ze zámku Potštejn.

Kromě klasických českých pokrmů, zeleniny a pečiva však návštěvníci mohli okusit i chutě exotické.

Připraven pro ně byl stánek s indickými vegetariánskými pokrmy, které připravoval Leoš Skalický.

Chuť dálek lákala

Ochutnávky byly zdarma a byl o ně opravdu velký zájem. V nabídce byla zeleninová směs, rýže, banánová dobrota s netradiční přípravou i luštěninová polévka.

„Žili jsme dlouho v Indii a tímto způsobem se stravujeme. Přebrali jsme do svého života hodně z tamní kultury i náboženství," vysvětlila Kateřina Skalická, proč návštěvníkům nabízeli právě indické speciality.

Na své si však na akci přišli i příznivci bio stravování. Byly pro ně připraveny ochutnávky pokrmů ze zdravých surovin.

Největší zájem byl o kuskus, návštěvníky však zaujaly i sušenky. Na přání jim Mirka Vítová, která jídla připravovala, prozradila recepty.

„Ochutnávky mě zaujaly. Určitě vyzkouším přílohový kuskus – ten mi chutnal nejvíce," prozradila jedna z návštěvnic Pavla Koucká z Hradce Králové.

Na slavnosti jídla a vína přijela podruhé. „Moc se nám tu líbí a organizace je bezvadná," hodnotila.

Lidé mohli kromě rozmanitých jídel ochutnat i desítky druhů vína od nejrůznějších vinařství.

Parkem se kromě vůně linula i hudba – hrála moravská cimbálová muzika o šesti členech .

Na prodej byly různé druhy koření i jarmareční výrobky.

Autor: Barbora Zemanová

5.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Startuje další ročník populární ankety. Neváhejte a nabízejte své nominace

Tomáš Jirman pro záchranu stařenky neváhal riskovat vlastní zdraví, a to i přesto, že měl sám ruku v sádře. Česká pojišťovna se proto rozhodla chlapce za jeho odvahu ocenit titulem Mladý hrdina. Ocenění převzal tento týden v pondělí na polické radnici.
9

Obětavý hasič zachránil ženu z potoka a stal se Mladým hrdinou

Policie kontrolovala chaty a chalupy

Zdobnice - Pět desítek rekreačních chat a chalup tento týden zkontrolovali policisté v okolí Zdobnice a Orlického Záhoří - Trčkova.

Odstartoval nový fotbalový seriál, zasílejte nám fotografie svých týmů

Rychnov nad Kněžnou - Fotbaloví funkcionáři z rychnovského okresu, trenéři, členové realizačních týmů, rodiče, prarodiče, fanoušci, spoluhráči, kamarádi, zbystřete!

Běžkařské stopy vedou do Jestřebích hor, na sjezdovky můžete i do Teplic

Královéhradecko - Ačkoliv se zdejší sněhové podmínky nemohou vyrovnat poměrům blízkých Krkonoš nebo Orlických hor, tak i na Náchodsku mají sportovci možnost věnovat zimním sportům. Nejlepší podmínky pro sjezdové lyžaře nabízí Skiareál Kamenec v Teplicích nad Metují, který jako jediný na Náchodsku disponuje sněžnými děly. Nabízí dvě denně rolbou upravované, uměle zasněžované sjezdové tratě o délce 500 metrů.

Blíží se seminář k dotačním programům Královéhradeckého kraje

Rychnov nad Kněžnou - Ve středu 22. listopadu od 16 hodin se v Okresním sdružení ČUS Rychnov nad Kněžnou, z.s. (U stadionu 1498) uskuteční Seminář k dotačním programům Královéhradeckého kraje pro rok 2018.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT