Podle Blanky Švorcové z vedení hradeckého krajského úřadu práce srpnový vývoj odrážel současnou ekonomickou situaci, kdy nové provozy nevznikají a zaměstnavatelé volná místa nehlásí nebo jen v omezeném počtu.

„Volná místa jsou spíše pro specializované profese s konkrétními požadavky, kde je ale horší najít vhodného uchazeče. Jednodušších pracovních pozic je nedostatek," řekla Švorcová.

V září se podle ní dá očekávat další mírný vzestup nezaměstnanosti, který bude dán postupným příchodem nezaměstnaných absolventů škol do evidence úřadů práce. „Volných míst by mohlo přibýt, ale celkové zlepšení zřejmě nenastane," uvedla Švorcová. Naštěstí nejsou ve východočeských firmách hlášena žádná hromadná propouštění.

Přesto je o práci stále větší nouze.  Třeba v Pardubickém kraji na 20 571 nezaměstnaných připadá 2398 volných pracovních míst. To znamená, že na jedno místo připadá více než osm uchazečů.

„Je to horší stav než před rokem. Je vidět, že nevzniká tolik nových pracovních míst. I když míra nezaměstnanosti je stejná jako loni, pracovních míst je méně," uvedl ředitel pardubického krajského úřadu práce Petr Klimpl.

Podobná situace je v Královéhradeckém kraji. Zatímco ke konci června tu bylo volných míst 1910 a v červenci 1843, na konci srpna úřady práce nabízely 1722 míst. Údaj však nemá takovou vypovídací hodnotu jako loni, protože podle nového zákona o zaměstnanosti nemají podniky od ledna povinnost volná místa hlásit. Loni v srpnu bylo v kraji 2095 volných míst.

Nejvyšší nezaměstnanost je už tradičně na Svitavsku, především v okolí Moravské Třebové a Jevíčka, nejnižší na Pardubicku a Rychnovsku.

Nárůst/pokles počtu nezaměstnaných

Meziměsíční přírůstek/úbytek (od července  do srpna)

Rychnov n. Kn. + 4,3 %
Svitavy + 1,7 %
Hradec Králové +1,2 %
Náchod + 0,5 %
Trutnov + 0,1 %
Pardubice – 0,4%
Ústí n. O. – 0,8%
Chrudim – 1,6%
Jičín – 2,2 %

Počet lidí bez práce na jedno volné místo

okres              červen    srpen

Rychnov n. Kn.     12,2        17,7
Chrudim                 9,9         17,0
Hradec Králové      11,5        14,9
Jičín                       12,2        13,7
Svitavy                  14,2        12,5
Náchod                   9,7         10,0
Trutnov                  9,4          9,9
Ústí n. O.                8,6          7,5
Pardubice               4,5          6,0   Zdroj: MPSV

Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji

ČTĚTE také: „Pracák" je k ničemu, říká žena na dlažbě