Už je to tady! Zhoršenou kvalitu vody ke koupání hlásí Krajská hygienická stanice (KHS) v Hradci Králové z nádrže Rozkoš v České Skalici. Poslední rozbor vzorků z minulého týdne prokázal nejen sníženou průhlednost vody, ale i zvýšený výskyt sinic a chlorofylu. „Laboratorním rozborem vzorků vody bylo prokázáno překročení I. stupně limitních hodnot v ukazateli chlorofylu i sinic,“ uvádí Monika Todtová z KHS Královéhradeckého kraje. KHS proto upozorňuje na mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů po koupání. Zhoršenou kvalitu vody má i přírodní koupaliště v rekreační oblasti Dolce u Trutnova.

„U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní potíže. Proto se po koupání doporučuje osprchovat čistou vodou,“ dodává Todtová.

Vloni voda začala kvést o měsíc dříve

Voda v autocampingu Rozkoš má letos zhoršenou kvalitu téměř o měsíc později než loni. V půlce loňského srpna dokonce museli hygienici kvůli velkému výskytu sinic vodního květu vydat definitivní zákaz koupání.

Kvalita vody v Rozkoši je letitý problém. Aby se podmínky v přírodním koupališti zlepšily, je nutné omezit přítomnost fosforu, který se do přehrady dostává z Rovenského a Šonovského potoka a významně zvyšuje riziko výskytu sinic a zelených řas. Zmíněné přítoky odvádějí odpadní vody z přilehlých obcí.

Koupání by zlepšila biotopová jezírka

Řešení situace dlouhodobě hledá i českoskalická radnice. A zdá se, že více než roční hledání vhodné firmy, která v areálu vybuduje koupací jezírka, už skončilo. „Proběhlo výběrové řízení, z něhož vzešel potenciální dodavatel, jenž by měl vystavět přírodní biotopy,“ zmínil včera českoskalický místostarosta Tomáš Hubka. „Zatím ale o tom není rozhodnuto. Pokud vše dopadne dobře, už příští rok by mohli mít rekreanti na Rozkoši další možnosti koupání,“ věří Hubka.

Další místa v kraji zatím naštěstí problémy s kvalitou vody nemají. Na Jičínsku je situace v monitorovaných místech ke koupání zatím bez problémů. „Jezdíme na různá místní koupaliště, nejčastěji je to Dachova, voda je zatím všude dobrá,“ míní Zdena Moravcová z Hořic. Její slova potvrzují informace o stavu vody v přírodních koupalištích, které poskytuje Krajská hygienická stanice Hradec Králové.

V současné době se sinice nevyskytují v nádrži na Pecce, v Sobotce, na koupališti Dachova ani v Třebnouševsi. Podle hygieniků je zde voda vhodná ke koupání. Také v Jinolicích se můžete smočit bez omezení, i když průhlednost vody je už snížená.

Vodní nádrže na Trutnovsku, které hygienici kontrolují, tedy v Sejfech a na koupalištích ve Dvoře Králové, Trutnově a v Dolní Kalné, jsou vhodné ke koupání.   (řez)