Hradecko: Zámek o víkendu slavil výročí

Hrádek u Nechanic - Při příležitosti 160 let od dostavení regionálního architektonického skvostu se na zámku Hrádek o víkendu slavilo. Takzvané zámecké slavnosti s podtitulem „Můj dům, můj Hrádek“ doplnil bohatý doprovodný program. Na zámku se provázelo v dobových šatech a venku byl pro návštěvníky připraven jarmark, ukázka opeřených dravců, koncerty a divadelní přestavení. Slavnosti doplní koncem srpna Hrádkozámecká noc, která nabídne netradiční noční prohlídky.

Jičínsko: Stavbaře nahradí archeologové

Kopidlno - V Kopidlně se pozastavily stavební práce na opravách ulic Vackova a Hilmarova. „Součástí každé podobné stavební práce je archeologický dohled. V ulici Vackova začíná v pondělí záchranný archeologický výzkum kvůli nálezům, které se zde objevily,“ informuje starostka Hana Masáková. To potvrzuje archeolog jičínského muzea Radek Novák. „Jsme na začátku, ale vyskytuje se zde nálezová vrstva z 13. století a druhé poloviny 15. století,“ uvádí Novák, podle kterého výzkum zdrží stavbu dva týdny.

Náchodsko: Kostelem zněla hudba Středomoří

Teplice nad Metují - Kostel sv. Vavřince se v sobotu stal místem konání třetího koncertu letního festivalu Za poklady Broumovska (viz fotogalerie). Barokní svatostánek tentokrát přivítal česko-italské duo Quintana. Italská loutnistka Ilaria Fantin a harfenistka Kateřina Ghannudi vystoupily s repertoárem staré hudby z oblasti Středozemního moře. Kostelem zněly lidové melodie a písně a k velkému závěrečnému potlesku přiměly téměř 380 návštěvníků, kteří přispěli na péči o kostely částkou 23 201 korun.