Papírově tedy už nic nebrání tomu, aby v sobotu 13. října oba společně zaútočili na čtvrtý triumf ve Velké  za sebou.

Nejslavnější český jezdec si už může pomalu brousit zuby na svůj devátý triumf…

„V sobotu jsme zkoušeli, jak jsme na tom – já i Tiumen. Bylo to dobré, jen Tiumen klopýtl na Havlově skoku a ostatní nám trochu utekli. On sám věděl, že udělal chybu, a další překážku skočil, jako kdyby to byl Taxis," líčil Josef Váňa.

„Tiumen šel od té doby, co se vyskytly nějaké zdravotní problémy, jen jednu cvalovou práci, a to ještě na tři čtvrtě plynu. Myslím, že u něj ještě je šance posunout se dopředu. Ale také se to může přehnat. Budeme dělat všechno pro to, aby to dopadlo co nejlépe, ale jestli se to povede, to ukáže až Velká," prohlásil žokej, který prý při sobotní kvalifikaci zásadní zdravotní problémy neměl. „Špatně se mi udělalo až po ní," dodal už s úsměvem.

„Při závodě noha nebolela vůbec. Mám to štěstí, že můžu cvičit na trenažéru přesně tak, jak potřebuji. Pár dní před kvalifikací jsem si naordinoval práci s koňmi a tento test jsem zvládl, tak jsem věřil, že to v sobotu v Pardubicích dám. Za to, že jsem zdravotně v pohodě, děkuji všem, co se o to přičinili. Včetně doktorů, kteří mi furt nadávali, abych měl nohu v klidu, a já je neposlechl," usmíval se Josef Váňa, jenž chce na sobě do Velké pardubické tvrdě pracovat.

„Přitlačím trochu na kolečkové brusle, budu víc plavat, na kole jezdím pravidelně ráno a večer do práce a z práce," přiblížil svůj program jeden z favoritů letošní VP.

„V posledních dnech jsem byl spíš mediální psanec. Pořád jsem lítal někde po televizích, vyřizoval nějaké články nebo reklamy. Teď se od toho oprostím a budu se věnovat tomu, co si myslím, že je před Velkou potřeba. A dám se do ještě většího cajku, než jsem teď," uzavřel devětapadesátiletý „rajťák".   (td, av, lub)