„Je to poměrně velký problém. Abyste mohli s dortem pracovat a dál jej zdobit či vrstvit, musí být ztuhlý a to je jaksi v těchto parnech téměř nemožné," potvrzuje Libor Toncr, vedoucí jedné z rychnovských cukráren, kde si sami pečou.

V těchto dnech tak tady provoz vypadá úplně jinak. Zatímco běžně chodí cukrářky do práce na pátou ranní, teď tady začínají už o hodinu dřív. „Navíc na dnešní den jsme měli i jednu speciální odpolední směnu, jelikož jsme museli zvládnout velkou zakázku," dodal včera odpoledne Libor Toncr. Do práce se tak šikovné cukrářky vrátily mezi 16 a 17 hodinou, kdy už teploty lehce opadnou.

Podobně náročné zaměstnání mají i pekaři. „Počet přestávek jsme nijak neupravovali, protože jsou dané technologickým postupem. Našim zaměstnancům jsme ale zajistili větší přísun tekutin kvůli správnému pitnému režimu. Vodu nebo šťávu mají zdarma," objasnil Vít Svoboda, majitel dobrušské pekárny.

Navíc vysoké teploty se samozřejmě vždy promítnou i do vyráběného a potažmo prodávaného sortimentu. „Na počasí reagují sami odběratelé. Logicky je menší poptávka po lahůdkách a cukrovinkách. Ta opět stoupne po opadnutí nejvyšších teplot," poznamenal Svoboda.

I v cukrárně prodávají v těchto dnech hlavně zmrzlinu a zákusky zůstávají v chladu vitrín. „Rychnovské náměstí však má jedno specifikum. Pokud je už vedro až takto výrazné, mnoho lidí se na něm nepohybuje a tak i prodej zmrzliny není tak vysoký," poznamenal Libor Toncr.

Trochu jiný režim panoval první den tropů, tedy v úterý, i na městském úřadu v Dobrušce. „Není tu klimatizace a vzhledem k teplotám a počasí, které bylo nesnesitelné, jsem umožnil úředníkům odejít domů o hodinu dříve," potvrdil starosta Petr Tojnar.