Prvního z pacientů přivezli na jedno z oddělení IV. interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové (FNHK) z pardubické nemocnice ve chvíli, kdy se u něj žádné příznaky koronaviru ještě neprojevovaly. Během pondělí však na hradecké interně začal příznaky mít. Lékaři ho proto okamžitě otestovali na přítomnost COVID-19. Protože se podezření potvrdilo, přeložili ho zdravotníci na infekční kliniku. Muž se tak stal v pondělí prvním pacientem hospitalizovaným ve FNHK s potvrzenou diagnózou COVID-19.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
V karanténě jsou v kraji až tisíce lidí

FN HK poté zahájila epidemiologická opatření a otestovala další pacienty z oddělení, na kterém muž původně ležel. U dvou dalších pacientů byly výsledky testů pozitivní a proto i oni byli přesunuti na infekční kliniku. "Všichni tři jsou ve stabilizovaném stavu. Samozřejmě monitorujeme i další pacienty z oddělení, u nichž byl ale zatím výsledek testu negativní," řekl Deníku mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Jak k přenosu mezi pacienty došlo, podle něj nyní zjišťují epidemiologové.

Potenciálními nakaženými se v tu chvíli stali nejen pacienti hospitalizovaní na IV. interní hematologické klinice, ale také všichni lékaři, sestry a další zaměstnanci nemocnice, kteří mohli přijít s nakaženými do kontaktu.  "V karanténě jsou v souvislosti s případem tři desítky zaměstnanců, kteří nyní budou průběžně testováni," potvrdil Sochor. I přes výrazný výpadek zaměstnanců je podle lékařského náměstka Zdeňka Tušla klinika i nadále v provozu a zajišťuje péči o akutní pacienty. "Směny jsme měli zdvojené s ohledem na to, že jsme s možností podobného případu na některé z klinik počítali," řekl Tušl. Podle mluvčího nemocnice by takový náhlý výpadek zaměstnanců znamenal velký problém, pokud by nemocnice fungovala v běžném režimu. Vzhledem k tomu, že kvůli epidemii koronaviru nemocnice omezila neakutní výkony, je ale podle Sochora na klinice méně pacientů než obvykle a péči o pacienty tak dokáží zdravotníci i v současné chvíli zajistit.

Nemocnice v Trutnově začala odebírat a zpracovávat vzorky s podezřením na koronavirus.
Pondělí bez nového případu. V Hradci leží v izolaci pacient s pozitivním testem

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník