V pavilonu slonů stále visí cedulka s jeho poslední naměřenou hmotností, návštěvníkům se už ale nikdy neukáže. Slon Kito v noci na pondělí v královédvorské zoo nečekaně uhynul. Zradilo ho srdce, prodělal sérii infarktů. Zachránit ho nedokázal ani pohotový zásah ošetřovatelů a lékařů.
Kito měl k dispozici vlastní budovu, oddělenou od pavilonu samic. Ani v přírodě totiž nejsou sloní samci součástí stáda, v zajetí jsou navíc díky tomu zajištěny všechny bezpečnostní prvky.

„Sloní samci mohou být v období musthu, tedy sloní říje, velmi nebezpeční. Proto jsou vnitřní samčí boxy uzpůsobeny tomu, aby se i během tohoto náročnějšího období dalo se zvířetem bezpečně manipulovat, krmit ho a uklízet u něj," vysvětluje umístění Gabriela Linhartová, zooložka slonů.

SELHALO SRDCE

Nečekané zdravotní trable Kita odhalily kamery, které zvířata monitorují. Až do osudné neděle o problémech zvířete nikdo neměl tušení. „V prvních okamžicích jsme si nebyli jistí, jestli si jen nešikovně nelehl blízko stěny a proto se nemůže zvednout. Brzy ale bylo jasné, že je něco špatně," vzpomíná na krušné chvíle Gabriela Linhartová. „Stále ležel na boku. Přispali jsme ho a dostal podpůrnou léčbu v podobě infuzí. Polohovali jsme ho pomocí jeřábu, aby byl zachován rovnoměrný krevní oběh v celém těle včetně končetin. Afričtí sloni obvykle netrpí virózami, pracovalo se proto hned od začátku s verzí, že se jedná o oběhový problém. Později se potvrdil," objasnila Linhartová.

Kito přijel do Dvora Králové před osmi lety z Velké Británie. Slůně bylo jedním z prvních chovatelských úspěchů zoologů, narodilo se po umělém oplodnění. V expozici dvorské zoo ho lidé obdivovali společně se samicemi Saly a Umbu.

„Příčinou úhynu bylo srdeční selhání. Při pitvě byly v aortě nalezeny mnohačetné sraženiny, ke kterým mělo zvíře genetickou predispozici. Srdce bylo poměrně malé vzhledem k velikosti zvířete," řekla mluvčí zoo Andrea Jiroušová. Třicetikilové srdce je jedním z orgánů, které později zoologové z mohutného těla vyjmuli.

RISKANTNÍ ZÁSAH

Okamžitě po identifikaci zdravotních problémů zoologové povolali těžkou techniku. S manipulací s 5,5 tuny vážícím zvířetem, největším suchozemským savcem, pomohl autojeřáb. „Budova pro slony má ve střeše světlíky, kudy se sem jeřáb dostane," vysvětluje Linhartová. Pohyb s obrovským zvířetem umožnily speciální popruhy. Při akutní záchranné akci byli na místě zoologové, ošetřovatelé i veterináři.

„Když jsme poskytovali první pomoc, šlo o náročný zásah. Ke slonům se běžně nechodí do přímého kontaktu. Práce se zvířetem, navíc v tomto stavu, je nestandardní. Situace vyžadovala maximální pozornost, přesnost a opatrnost. Zoologové, lékaři, ošetřovatelé, zkrátka všichni odvedli velmi obtížnou sérii úkonů," popisuje Gabriela Linhartová. Je znatelné, že ji smrt zvířete zasáhla. „Jsou to smutné dny. Při práci v zoo je život v přímém přenosu. Se vším, co k němu patří. Narodí-li se mláďata, je to ohromné štěstí. Tohle je opačný případ," říká.

Ostatky Kita nyní prochází pitvou. V dalších dnech se jich ujmou preparátoři. Zachovají kostru a kůži, ostatní orgány putují do speciálních kafilérních kontejnerů. Práce se silnou kůží a obrovským tělem je pochopitelně velmi náročná. „Kostra zůstane po vypreparování naší zahradě, o kůži projevilo zájem holandské muzeum," objasňuje Linhartová.

NADĚJE CHOVU

Do Kita přitom zoologové vkládali naděje. Měl se stát chovným samcem a součástí větší skupiny slonů, kterou ve Dvoře Králové chtějí v budoucnu založit. „Slony se v lidské péči zatím příliš nedaří odchovávat tolik, kolik je potřeba. Jejich populace ubývá a v zajetí je to velmi složité. Životní cyklus slonů je pomalý, zvířata dlouho dospívají, samice jsou březí dva roky. Nerodí se tolik mláďat, která by pokryla počet slonů uhynulých," vysvětluje zooložka. Sloni afričtí se přitom dožívají i šedesáti let.

Ve Dvoře Králové uvažují, že do budoucna budou chovat až osm slonů. „Smrt Kita je pro nás velkou ztrátou. Měl dobrou povahu a rád cvičil se svými ošetřovateli. Bavilo ho to," lituje Gabriela Linhartová ztráty jediného samce v Unii Českých a Slovenských zahrad.