Šlo o šampionát v klasických disciplínách CTIF, tedy Mezinárodního technického výboru pro prevenci a hašení požárů. Jedná se o nejvýznamnější celosvětovou organizací pro výměnu zkušeností v oblasti požární ochrany, pomoci a záchrany při katastrofách. S organizací souvisí také soutěže v CTIF a různé mezinárodní hasičské soutěže, které se konají nejen u nás, ale i v zahraničí a prohlubují přátelské vztahy mezi hasičskými sbory členských zemí.

V současné době je v rámci CTIF sdruženo asi padesát členských států a třicet přidružených členů. Osmého ročníku se zúčastnilo jedenáct tuzemských soutěžních družstev a také družstva z Německa a Slovenska. Pořadateli mistrovství byli Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje, ve spolupráci s krajským Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska Královéhradeckého kraje.

Celkovým vítězem se v kategorii mužů stalo družstvo Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, které tak v osmi dosud uskutečněných ročnících mistrovství získalo už pátý celkový titul. Mezi ženami zvedly pohár pro nejlepší družstvo nad hlavu hasičky z Velkého Meziříčí.

Výsledky mistrovství ČR hasičů v disciplínách CTIF:
Muži – kategorie A: 1. SDH Zibohlavy, 2. SDH Michálkovice, 3. SDH Frýdek
Ženy – kategorie A: 1. SDH Velké Meziříčí, 2. SDH Písková Lhota, 3. SDH Bludov

Muži – kategorie B: 1. SDH Chlumec nad Cidlinou, 2. SDH Vlčnov
Ženy – kategorie B: 1. SDH Skalice, 2. SDH Nová Paka

Muži – kategorie HZS: 1. HZS Královéhradeckého kraje
Hosté: 1. DHZ Mier Spišská Nová Ves (Slovensko), 2. Feuerwehr Gebelkofen (Německo)

Celkový vítěz – muži: 1. HZS Královéhradeckého kraje
Celkový vítěz – ženy: 1. SDH Velké Meziříčí