Neuplynulo ani půl roku a veterináři na začátku září odhalili ve Vysoké nad Labem nové ohnisko zákeřné nemoci - moru včelího plodu.

„Včelstva byla spálena. Ještě se čeká na závěrečnou desinfekci,“ uvedl ředitel Krajské veterinární správy KHK Aleš Hantsch s tím, že nemocí byla napadena čtyři včelstva.

V pětikilometrovém okolí ohniska nákazy začalo platit ochranné pásmo. V následujících měsících na tomto území budou včelstva průběžně kontrolována.

„Vyhlášení nového ohniska znamená kontrolu v ochranném pásmu do konce listopadu,“ řekl za hradecké včelaře Radim Kupka a zároveň dodal, že se budou odevzdávat vzorky a s příchodem jara proběhnou další nutná vyšetření včelstev.

Včelaři zároveň uklidňují, že nákaza nebude mít výraznější dopad na příští produkci medu, protože se jedná o individuální nákazu.

Kvalitu ovlivní počasí a pestrost květů

Víc než různá onemocnění včelstev však včelaře trápí nevyzpytatelnost počasí a příliš uniformní styl českého zemědělství.

„Produkce medu je především závislá na přírodních podmínkách,“ ví Radim Kupka.

Letošní jarní počasí však včelaře rozhodně nepotěšilo.

„Letošní jaro bylo pro včely nevydařené. Přesto se snažily a donesly „pouze“ o třetinu méně medu než v loňském roce, kdy byly podmínky daleko příznivější.

Včelaře však dlouhodobě trápí i stav zemědělství, respektive příliš malá pestrost potravy na polích a v okolí velkých měst pro medonosný hmyz.

Přestože jsou hmyzí pomocníci věrni přísloví „pilný jako včela“, v přírodě ochuzené o rozkvetlé lány luk těžko hledají rozmanitou potravu.

„V krajinném hospodaření jsou naštěstí stále více podporovány takzvané biopásy, což jsou kvetoucí pruhy v polích. Jsme za to vděční,“ přiznává Radim Kupka.