Lidem v Semilech se na mnoha místech uleví. Město se totiž rozhodlo, že podél hlavních silničních komunikací vybuduje chodníky. Některé z nich čeká kompletní přestavba, na jiných místech vyrostou zcela nové úseky.

„Město už od roku 2009 připravuje úpravy chodníků a přechodů pro chodce. Jejich součástí je i doplňování prvků pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace," sdělil Daniel Mach ze semilského městského úřadu.

Po Semilech se budou lidé procházet bezpečněji

Nové chodníky mají vzniknout minimálně na šesti místech. Město souběžně s tím slibuje také změny ve způsobu řešení křižovatek. „Chodníky budou doplněny také o snížené obrubníky na přechodech nebo o reliéfní dlažby v místech, kde se osoby s poruchou zraku dostanou do nebezpečného prostoru," připomíná bezpečnostní opatření Daniel Mach z odboru rozvoje a správy majetku MěÚ Semily.

Další lokality mohou přibýt do seznamu na základě podkladů od veřejnosti. „V participativním rozpočtu bylo navržené třeba propojení centra s lokalitou Na Hlínách, propojení s Chuchelnou nebo chodník na Klinkovice," sdělila Renata Coufalová z městského úřadu Semily.

Semily se chtějí pro realizaci výstavby chodníků zaměřit na získávání dotačních podpor ze státních i evropských fondů. Celá připravovaná investice je však prozatím v plenkách, aktuálně se teprve hledá vhodný projektant. „Pokud lidé mají nějaké připomínky, mohou nám je co nejdříve sdělit. Bezpečný a pohodlný pohyb chodců po městě je prioritou," sdělila starostka Semil Lena Mlejnková.

Kde se má opravovat

· Bořkovská ulice

· od Černého mostu ke kři-žovatce s Chuchelskou ul.

· Luční ulice

· Nádražní ulice

· Bořkovská ulice

· Vysocká ulice