„Zatímco v celé ČR činí výtěžnost 44 kilogramů tříděného odpadu na obyvatele, v Královéhradeckém kraji je to 49,6 kilogramu," uvedli organizátoři soutěže. Za poslední dva roky vzrostla výtěžnost v kraji o šest kilogramů.

Malá Úpa: Lidé třídí, aby ušetřili

Malá Úpa vyhrála také kategorii do 300 lidí před Říčkami v Orlických horách a Dolním Lochovem na Jičínsku. „Snížili jsme cenu pro podnikatele, kteří se do systému třídění zapojují. A protože máme skládku poměrně daleko a svoz je drahý, i lidé víc třídí, aby za odpad ušetřili," řekl včera na vyhlášení výsledků starosta Karel Engliš.

Připomněl, že obec má 132 obyvatel, ale v zimě a v létě se rozroste o dva až tři tisíce turistů, čímž narůstá i množství vytříděného odpadu.

V kategorii obcí do dvou tisíc obyvatel vyhrála Pec pod Sněžkou před Špindlerovým Mlýnem a Jílovicemi, mezi obcemi nad tři tisíce obyvatel dominovala Svoboda nad Úpou, kde loni vytřídili 66,5 kilogramu odpadu na obyvatele, před Solnicí a Novou Pakou.

Vítězné obce dostaly od organizátorů soutěže finanční odměnu. Většina z nich dá tyto peníze opět do péče o životní prostředí a svozu odpadu. Například Solnice za ně dovybaví svůj ekologický svozový vůz.

„Skokanem roku" se stal Lužec nad Cidlinou, obec která meziročně v žebříčku třídění odpadu poskočila ze 419. na 144. místo.

Projekt Čistá obec od roku 2004 podporuje v Královéhradeckém kraji správné třídění komunálních odpadů a jejich následné využití.