„Kam to ten chlap dává? Kdyby měl alespoň takový pupek jako já, ale on je úplně vyhublý,“ podivoval se ve středu jeden z přihlížejících na lanškrounském náměstí. Před Řeznictvím Sloupnice se tu totiž Jaroslav Němec ládoval místními párečky. Na dvou stříbrných tácech bylo v půl jedenácté dopoledne nachystáno celkem sto kusů párků, polovina ohřátých, druhá polovina teplých a na stolku před řeznictvím nechyběla také hořčice a konev s vodou.

Než Jaroslav Němec započal svůj pětiminutový souboj se stovkou párků, představil sebe i své nedávné úspěchy divákům. Ten nejvíce výjimečný je navíc jen několik málo týdnů starý. „Toto je Surströmming jedná se o švédský pokrm vyrobený ze sleďů, který velmi dlouho kvasí,“ vysvětlil a ukazoval přitom ostatním plechovku se švédskou extrémně zapáchající specialitou. „Jako jediný na světě jsem snědl celou konzervu,“ dodal.

Některým jedlíkům se udělalo ze Surströmmingu špatně...
FOTO, VIDEA: Šílený rybí puch. Na Monacu se jedlo nejsmrdutější jídlo na světě

Na soutěži maso, doma raději bezmasou stravu

Ačkoliv Jaroslav Němec ve středu snědl téměř padesát kusů zdejší uzeniny, sám přiznal, že doma upřednostňuje spíše vegetariánskou stravu. „Měl jsem trošku zdravotní problémy. Hodně jsem přibral, a tak jsem v soukromí začal jíst střídmě a nyní preferuji bezmasá jídla,“ vysvětlil s tím, že o to více se těší na každou soutěž či výzvu, kde bude moci znovu zhřešit proti pravidlům zdravého stravování.

Po krátkém představení však už přistoupil k pokoření lanškrounského rekordu. Stoupl si za stoleček před místním řeznictvím a vysvětlil návštěvníkům, že na konci května vyhrál soutěž v pojídání minipárků, když v Třebíčí snědl 35 nožiček. Svůj nedávný rekord tak Němec v Lanškrouně hodlal pokořit. Čas mu odstartoval předseda Zemědělské družstva Sloupnice Jaroslav Vaňous a maxijedlík se mohl pustit do akce.

„To by mě zajímalo, jak dlouho pak nebude jíst,“ zaznělo v obecenstvu a když časomíra zazvonila konec, diváci uznale zatleskali. Zbytek párků začali zaměstnanci řeznictví počítat a výsledek vyhlásili záhy. Maxijedlík Jaroslav Němec v Lanškrouně skutečně pokořil třebíčský rekord. Podařilo se mu sníst 47 nožiček párků. „Byly moc dobré, klidně bych si dal ještě,“ řekl s úsměvem.

Jaroslav Němec z Bystrého je držitelem nového světového rekordu. Během půl hodiny snědl skoro 10 tisíc sušených červů.
FOTOGALERIE: Světový rekord. Maxijedlík Němec za 30 minut spořádal 9158 červů

A nadšeně zatleskal také Jaroslav Vaňous. „Jsem rád, že maxijedlík dorazil i k nám a hlavně, že mu chutnalo,“ vysvětlil a společně s prodavačkami neváhal a zbytek místní lahůdky nabídl přihlížejícím. A tomu, že opravdu chutnalo nasvědčoval moment, kdy usměvavé paní prodavačky musely sáhnout do chladícího pultu a přinést další koštovací várku. A zájem měl i nejmenší návštěvník, který párek snědl ještě v kočárku.

Na konec ještě Jaroslav Němec vyzval diváky, aby výzvu také přijali a pokusili se o nový rekord. „Pojďte pane, vy v té kšiltovce, vám určitě chutná,“ zvolal na jednoho z mužů Němec. „Ne, díky, dal jsem si dva a už jsem úplně sytý,“ opáčil pobaveně.