Volit můžete dnes od 14 do 22 hodin a zítra od 8 do 14 hodin. Na rozdíl od prvního kola dostanou voliči hlasovací lístky až přímo ve volebních místnostech.

Největším favoritem je Jan Sobotka (STAN) na Trutnovsku, který v 1. kole získal téměř 42 procent hlasů. Jeho vyzyvatelem je Jan Jarolím z hnutí ANO. Starostové Vrchlabí a Dvora Králové nad Labem jsou dlouholetí přátelé. „Pokud se stanu senátorem, bude pro mě jedním z nejbližších starostů, které znám. A troufám si říct, že obráceně to funguje stejně,“ říká předem Jarolím.

Vítěz voleb v Královéhradeckém kraji - koalice ODS, STAN a Východočechů. Lídrem kandidátky Martin Červíček.
Budoucí hejtman Červíček představil novou krajskou vládu

Zatímco na Trutnovsku je favorit jasný, na Rychnovsku se dá podle bookmakerů očekávat velmi vyrovnaný souboj. V něm se utká současný senátor Miroslav Antl z hnutí Za občany a ředitel základní školy v Dobřanech Jan Grulich z TOP 09. Rozdíl mezi oběma rivaly činil v prvním kole pouhých osm stovek hlasů. Antl získal 26,44 procent, Grulich 24,37 procent. Roli ovšem může sehrát i třetí v pořadí. Jana Drejslová, která v prvním kole získala téměř 19 procent hlasů, ve středu veřejně podpořila Jana Grulicha. Miroslav Antl se zase dočkal slov podpory například od ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO).

Nového senátora budou voliči vybírat také na Hradecku, kde se utká poslanec a lékař Jiří Mašek z hnutí ANO s advokátem Janem Holáskem. Zatímco Maškovi vyjádřili před druhým kolem podporu kandidáti SPD, KSČM a Trikolory, Holáska podpořil v prvním kole třetí Pavel Vacek z Pirátů a lidovci. Doporučení svým voličům nedal v první kole čtvrtý Pavel Staněk z ODS ani dosavadní senátor Jaroslav Malý, který překvapivě skončil až pátý. Ačkoliv první kolo vyhrál o více než 1100 hlasů Jiří Mašek, podle bookmakerů je nyní favoritem Jan Holásek.

Drivein volby v Hradci Králové
Senátní volby z auta netáhly. V Náchodě na drive-in nedorazil ani jeden řidič

Otázkou zůstává, jak ovlivní výsledky volební účast, která je u druhých kol senátních voleb pravidelně velmi nízká. Například před šesti lety přišlo na Hradecku k prvnímu kolu voleb skoro 39 procent voličů, k druhému už ale pouze 20 procent. Na Rychnovsku a Trutnovsku byla účast ve druhém kole v roce 2014 jen 17 procent.