Skokany voleb v kraji jsou letos dokonce dvě uskupení – Piráti (10,73 %) a SPD (10,05 % ). SPD Tomia Okamury, která v pohodě míří do sněmovny, byla už podle průzkumů černým koněm letošních voleb, konečný zisk Pirátů vedených Martinem Jiránkem, kteří SPD v kraji dokonce předběhli, je však překvapením.

Naopak ve vedení některých tradičních stranách zřejmě nastane po nevalných nebo dokonce špatných volebních výsledcích zemětřesení. Netýká se to ODS, která si oproti minulým volbám polepšila asi o čtyři procenta. Zato KSČM (7,10 %) klesly hlasy o polovinu a ČSSD (6,50 %) spadla dokonce na pouhou třetinu a do sněmovny se protlačila téměř jen silou vůle. KDU-ČSL (5,85 %) si sice pohoršila jen nepatrně, ale také tato strana se do sněmovny dostala takříkajíc s odřenýma ušima.

Minule úspěšná TOP 09 však ztratila více než sedm procentních bodů a hubený zisk 5,14 % hlasů jí vstup do sněmovny neumožnil. Její lídr Leoš Heger se tak poslancem nestane. Neuspěli ani kandidáti STAN (5,08 %). Pořadí stran kopíruje celostátní výsledky.

Počítání volebních hlasů.
Volební místnosti se zavřely. ANO jasně drtí své soupeře

ANO v hradeckém kraji ve volbách získalo celkem pět mandátů, zbylých šest stran má po jednom mandátu.

Lidé v Královéhradeckém kraji si ve volbách mohli vybírat z více než čtyř stovek kandidátů, které nominovalo 24 politických stran a uskupení. Této možnosti využilo 63,27 procenta oprávněných voličů, přišlo jich tedy o něco více než před čtyřmi lety.

V celostátních výsledcích se TOP 09 a STAN na rozdíl do hradeckého kraje dařilo a do sněmovny se dostali. Voliči rozhodli, že hnutí ANO bude mít ve Sněmovně 78 křesel, ODS 25. Okamurova SPD a Piráti mají po 22 mandátech, KSČM a ČSSD po 15, KDU deset, TOP 09 sedm a STAN šest.V dolní komoře tedy zasednou kandidáti devíti uskupení, což je nejvíc od vzniku samostatné České republiky. Účast v letošních volbách mírně přesáhla 60 procent.

Minulé sněmovní volby v roce 2013 v Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO 2011, které získalo 20,28 procenta hlasů a tři mandáty, druhá byla ČSSD s 18,57 procenta a dvěma mandáty, třetí KSČM měla 14,08 procenta hlasů a dva mandáty. TOP 09 v Královéhradeckém kraji volilo 12,91 procenta voličů, Úsvit přímé demokracie 8,08 procenta, ODS dostala 7,28 procenta a KDU-ČSL získala 6,79 procenta hlasů. V kraji tehdy kandidovalo 18 politických stran a hnutí, k volbám přišlo necelých 62 procent voličů.

Výsledky voleb v Královéhradeckém kraji.Zdroj: Deník