Jako první v dějinách pokořil, společně s kolegou Markem Holečkem, nejobtížnější cestou, jihozápadní stěnou vrchol himalájského Gasherbrumu I v nadmořské výšce 8068 metrů. Zdolali ho alpským stylem, bez použití umělého kyslíku. Jejich unikátní výkon okamžitě získal obrovský ohlas po celém světě. Jediný, kdo se kdy o tuto cestu pokusil, byla slavná polská dvojice Kurtyka s Kukuzckou.

V nemocnici křtili časopis Humorin

Náchod - V pondělí odpoledne se v náchodské nemocnici křtil časopis Humorin. Ten je zdarma a je distribuován do 71 zařízení po celé republice, která navštěvují Zdravotní klauni. Účelem časopisu je zkrátit čtenářům dlouhou chvíli v nemocnicích a čekárnách, ale i doma, ať jsou zdraví, či nemocní. Humorin nabízí také inspirativní čtení o zdraví, zdravotnictví a radosti ze života. Své si v něm najdou čtenáři všech věkových kategorií včetně dětí. Časopis nabízí i bližší vhled do zdravotnických profesí, včetně profese Zdravotních klaunů.

Do Ansiao putuje tisíc eur z Jičína

Jičín - Město poskytne tisíc eur portugalskému městu Camara Municipal de Ansiao. To bylo v červnu stiženo ničivým požárem, při kterém přišlo o život 70 lidí. Zástupci Jičína se tak rozhodli poté, co se zúčastnili oslav 25. výročí partnerství mezi městy Erbach a Ansiao. Právě s Erbachem Jičín spolupracuje více jak dvacet let. Oslavy byly těžce poznamenány událostmi v Portugalsku a obyvatelé německého města se rozhodli předat finanční dar pro občany postižené požárem. Jičín a Königsee se k aktu solidarity přidaly.