Nové prosklené výplně mají na rozdíl od původních dřevěných, které dosloužily, plastové rámy a dvojitá skla. Výměnou dojde k úsporám energií a nákladů na vytápění a zároveň k jednodušší manipulaci při otevírání či větrání, což si řada zdejších obyvatel pochvaluje. Celkem bylo vyměněno padesát pět okenních a dveřních výplní. Rekonstrukce, kterou měla na starost jedna z největších specializovaných firem v České republice, si vyžádala investici téměř půl miliónu korun.

Hasiči v Žirči mají nové zázemí

Dvůr Králové nad Labem - Dobrovolní hasiči v Žirči mají nové zázemí. Město jim přebudovalo zbrojnici, kde vytvořilo novou klubovnu, kuchyňku a také sociální zařízení, které tu původně chybělo. Za přístavbu Dvůr Králové zaplatil 1,5 milionu korun. „Rádi bychom zlepšovali také okolí zbrojnice. Několik desítek let se sem totiž téměř neinvestovalo. Nyní sbor funguje, takže je třeba nadšení hasičů využít,“ řekl Jan Pohl, velitel výjezdové jednotky SDH Žireč. Přístavbou zbrojnice se významně zlepšily podmínky pro činnost SDH Žireč. V současné době má jeho výjezdová jednotka 14 členů, další dva by měli přibýt letos v listopadu. V Žirči působí také kolektivy žen a dětí.

Herečka dorazí do muzea

Police nad Metují - Herečka Marie Doležalová míří do Muzea papírových modelů v Polici nad Metují, kterého je patronkou. Uskuteční se tam totiž mezinárodní soutěž plastikových a papírových modelů a křest publikace k pětiletému výročí muzea. Akce se koná v sobotu od 7 do 15 hodin.