Hlavní část tradičního svátku sklizně se pak odehrála v sobotu. Začal ji už v dopoledních hodinách tradiční dožínkový průvod s kočárovou jízdou městem, který končil na hlavním místě oslav - prostranství před koupalištěm Flošna. Návštěvníci si mohli v nepřeberném množství různých stánků pořídit všechno od jídla, pití a různých pochutin, přes oblečen, až po hračky pro děti.

Malé návštěvníky lákala především hospodářská zvířata. Rodiče s dětmi se ve velkém počtu shromažďovali nejen u výběhu prasat, krav nebo koní, kde mohli zhlédnout ukázky prací se zvířaty, ale i u klecí s králíky nebo slepicemi. Naopak starší publikum ocenilo především doprovodný hudební program.

Evropský týden mobility. Ilustrační foto.
Do Hradce Králové se vrací Evropský týden mobility

Na velkém pódiu před vstupem do areálu Flošna měl největší ohlas zpěvák Martin Maxa a kapela Yo Yo Band, před menším pódiem u Všesportovního stadionu posluchači tleskali například rozhlasovému Big Bandu Gustava Broma s Ilonou Csákovou a Davidem Deylem.

Jedním z nejčastěji prodávaných produktů byl tradiční burčák, o nějž byl mezi lidmi velký zájem. To ostatně dokazoval i jeden ze stánků s burčákem, jenž musel z důvodu nedostatku zásob zavřít už o půl čtvrté odpoledne. „Počtem návštěvníků jsme lehce zaskočeni. Ale je pravda, že loni na dožínkách pršelo, a návštěvníků tak přišlo mnohem méně zřejmě kvůli počasí,“ uvedl k tomu provozovatel stánku s oblíbeným sezonním nápojem.

Na celou akci dohlíželi městští strážníci, kteří však nemuseli řešit žádný závažnější problém.   Tomáš Kulhánek

Nové vozy hradeckého dopravního podniku.
Dopravní podnik nakoupil nové elektrobusy a trolejbusy