Jeho provoz by měl být prakticky bezhlučný. Investice do evropského centra dosáhne výše přibližně dvě stě milionů korun. Do České republiky následně přijde investice za 10 miliard korun na výrobu motorů.

Ve světě je jen pět podobných center

„Ve spolupráci s Výzkumným a zkušebním leteckým ústavem Praha jsme podali společnou nabídku, kterou jsme nakonec získali," uvedl Jiří Vysoký ze společnosti Orbis Avia, která je společně s ČVUT a GE Aviation spoluautorem projektu.

Ilustrační foto
Konec létání nad horami?

„Podobných výzkumných center je na světě jen pět, proto je jeho umístění v Hradci Králové pro nás obrovská prestiž," vysvětlil europoslanec Tomáš Zdechovský.

Město: Hlučnost musí na minimum

Město i kraj s investicí souhlasí. „Dali jsme si podmínku, že v projektu bude omezena hlučnost na minimum a zkušebna nebude provozována v noci," uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Po úspěšném dokončení testování a vývoje plánuje General Electric vybudovat na území České republiky závod na výrobu turbovrtulových motorů téměř za 10 miliard korun. GE by zde tak vytvořila přibližně 500 vysoce kvalifikovaných pracovních míst. Projekt je podpořen i z peněz EU.

Závod metaXtren v rámci seriálu horských kol Nova Cup 2017.
Centrem Hradce i okolními lesy prosvištěly stovky cyklistů