Už příští rok na podzim by mohli hradečtí řidiči využívat nový parkovací dům, který vyroste na místě současného přístavku v Gayerových kasárnách.

Nový parkhaus o rozloze přes šest tisíc metrů čtverečných má pojmout na 320 automobilů. Podle koncesionářské smlouvy jej má vystavět ISP. „Během prosince chceme budovy, kde sídlila například veterina, demolovat,“ uvedl zástupce ISP Jiří Holubec s tím, že demoliční četa čeká jednak na kolaudaci nové provozovny Veterinární kliniky, kam si z kasáren přestěhuje své věci, jednak na povolení od hygieniků. „Střecha přístavku je totiž z nebezpečného azbestu. Proto čekáme na vyjádření hygieniků, jak při její demolici postupovat,“ dodal Jiří Holubec, který doufá, že nový parkovací dům by mohl začít vyrůstat příští rok v březnu.

Ilustrační fotografie.
Mnoho škol, málo studentů. Kraj chce změnu

Ještě před dělníky se na staveniště podívají archeologové.

A právě archeologové možná ještě promluví do konečné podoby parkovacího domu, respektive do jeho vnitřku.

„Pokud se najdou na mís-tě bývalé pevnosti důležité pozůstatky, které budou chtít archeologové uchovat, jsme připraveni změnit projektovou dokumentaci a v krajní variantě přenechat pro expozici sklepní prostory parkovacího domu,“ uvedl Jiří Holubec k parkhausu, který pro ISP vyprojektoval architekt Jaromír Chmelík.

Odkaz minulosti

Architekt při zhmotnění vize investora vycházel z odkazu, který v místě kasáren zanechali naši předci. „Vystavět v tomto velmi historicky exponovaném místě jednu velkou krabici by bylo velice špatné. Chtěl jsem, aby přestavba byla jednoduchá a hlavně nenásilná,“ informoval architekt Jaromír Chmelík, který se nakonec rozhodl rozdělit nový parkhaus na dvě budovy. Vyšší z nich bude kopírovat výšku jak Gayerových tak i přilehlých Vrbenského kasáren. Nižší část pak pojal jako „bratříčka“ nedalekých „kavalírů“.

„Vycházel jsem z odkazu našich předků a chtěl jsem, aby v rámci parkoviště vzniklo na území kasáren malé příjemné náměstíčko,“ dodal architekt Jaromír Chmelík.

„Pro nás je výstavba nového parkovacího domu v centru města velmi důležitá. Bude řešit nejenom deficit parkovacích míst v blízkém okolí, například v zóně Aldis či v okolí Sokola, ale jeho výstavba bude důležitá i s ohledem na připravovanou rekonstrukci Velkého náměstí,“ uvedl před nedávnem náměstek primátora Jindřich Vedlich s dodatkem, že kromě parkovacího domu se v blízké budoucnosti promění i samotné Gayerovy i Vrbenského kasárna.

Ilustrační foto
Případ surově zbité ženy další svědek neobjasnil. Ničeho zvláštního si nevšiml

Parkovací domy v Hradci Králové
V rámci systému ISP jsou v Hradci Králové v provozu dva parkovací domy:
RegioCentrum s kapacitou 425 míst a Katschnerka, kde je 500 míst. Nové parkovací domy by do několika let měly vyrůst i v blízkosti hradecké fakultní nemocnice a u polikliniky na Slezském Předměstí.