„Chceme město zbavit hazardu. Situace, která se týká heren, a zejména některých z nich, musíme uklidnit. Návrh koordinujeme s policií, která ho také vítá. Místa, kde herny sídlí, jsou častým místem nekalé činnosti,“ vysvětlil starosta města Radim Fryčka.

Úpice po plošném zákazu hazardu přijde ročně o 3,5 milionu korun, které se nyní díky systému přerozdělování vrací do městské pokladny. „Předpokládáme, že tuto částku v rozpočtu nahradíme zvyšující se částkou z příjmových daní,“ řekl starosta.

Návrhu je nakloněná také úpická stanice Policie České republiky. „Lidé hrající automaty přichází o své finanční prostředky. To vede k páchání trestné činnosti ve městě, proto tento návrh vítáme,“ řekla mluvčí policie Šárka Pižlová.

NÁZOROVÝ OBRAT
Radnice v Úpici má obavy, že do budoucna by se hazard mohl ve městě nakumulovat natolik, že by mohlo být složité a finančně nákladné výherní automaty z města vymýtit. Vyhlášku o regulaci provozování hazardních her chce proto přijmout už na nejbližším zasedání.

„Prosincové zastupitelstvo by vyhlášku mělo schválit, s účinností počítáme v nejkratší možné době,“ řekl starosta Radim Fryčka. „Budeme čekat do doby, než doběhnou všechny smlouvy heren. Do těch zasahovat nemůžeme,“ doplnil.

Ještě vloni přitom Úpice opoziční návrh nepřijala s tím, že o plošnou regulaci by se měl postarat především stát. Vedení města tuto problematiku smetlo.

„Je nesmysl, když se tato aktivita prosazuje jen v částech území České republiky. Pokud budou stále lokality, kde se hrát dá, pak rušení hazardu v Úpici vidím jako vytrženou z kontextu,“ sdělil své stanovisko tehdejší starosta města Jaroslav Hůlek. „Zakázat by to měl stát, aby se lidé nemohli přesouvat do vedlejšího města. Za chvíli bychom mohli takhle regulovat všechno. Svéprávní lidé si mohou rozhodnout, jestli na automatu chtějí hrát,“ řekl tehdy Hůlek.

Situace se však změnila. Návrh nového starosty Radima Fryčka zastupitelé tentokrát vyslyšeli. „Herny jsou ve městě problémem. Sám jsem v obchodním domě vyslechl rozhovor dvou žen o tom, jak jejich manžel prohrál za jeden večer sociální příspěvek v automatu. A to si myslím, že není vůbec dobře,“ podpořil návrh zastupitel Martin Dytrych.

TVRDÉ KROKY RADNICE
Úpice po letech marného dohadování tvrdě začíná brojit proti nepřizpůsobivému obyvatelstvu. Letos opět posílila kamerový systém, další dva snímače chce zakoupit i v roce 2018. Celkem jich tedy bude obsluhovat hned deset.

Zastupitelé navíc uvažují o zřízení sociálně vyloučených oblastí. Nájemci v těchto lokalitách ztrácí nárok na státní příspěvek na bydlení, které často končili v kapsách spekulantů. „Uvidíme, jaké budou možnosti a jestli bude možné nějaké oblasti označit a vyčlenit,“ řekl starosta Fryčka. Zastupitelé zatím jako jedinou vhodnou lokalitu vidí oblast Belveder, která leží při výjezdu na Havlovice.