„Bude to masakr," okomentoval chystanou rekonstrukci kruhové křižovatky na hlavním tahu z Jičína do Krkonoš a Hradce Králové jeden z místních obyvatel.

Už vloni se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pustilo do obnovy přetížené vozovky R35 v Úlibicích v délce asi třináct set metrů kvůli jejímu špatnému stavu, zejména vyjetým kolejím, deformovanému podloží a nevyhovujícímu odvodnění.

Oprava značně komplikovala dopravu ve všech směrech a skončila u paty křižovatky I/35 a I/16. Nerovnosti, vzniklé kvůli jejímu enormnímu přetížení, by měla odstranit právě plánovaná rekonstrukce.

Přesný termín stavby, která má být realizována v červnu, nám ŘSD nesdělilo. Prý čeká na vyjádření dopravního inspektorátu Policie ČR v Jičíně.

HOŘÍ TERMÍN

„Zatím nemáme závazné termíny a vydaná rozhodnutí na uzavírky. Se zahájením prací počítáme v druhé polovině června. Ke konci června započne i výstavba hlukové stěny na okraji Jičína. Ta svede řidiče na I/16 do jednoho jízdního pruhu," říká k investicím Miroslav Gregor z ŘSD v Hradci Králové.
Více informací nemá zatím ani Martin Duczynski z jičínského odboru dopravy, nic bližšího nám nesdělil ani krajský úřad.

Miroslav Vojtíšek z jičínského dopravního inspektorátu se ohrazuje. „Podklady mi byly předány 3. května, na vyřízení mám třicet dnů. Předat bych je chtěl ovšem už začátkem příštího týdne," dozvídáme se. Kdo a kde tedy zaspal, když opravovat se mělo už začátkem června?

Obdivujte krasavce mezi králíky, holuby a kohouty
Obdivujte krasavce mezi králíky, holuby a kohouty

Zjistili jsme, že náročná zakázka bude provedena za plného provozu, který budou přes den řídit pracovníci dodavatelské firmy a v noci semafory. Doprava ve směru od Hradce Králové přes Hořice, Miletín, Lázně Bělohrad a Lužany Na Špici bude odkloněna údajně jen během jednoho víkendového dne, kdy bude kruhák zcela uzavřen. Provoz z Jičína na Novou Paku pak bude od sobotního do nedělního rána veden po náhradní vozovce, která byla vybudována vloni a nyní bude rozšířena. „Vyfrézujeme 13 centimetrů a položíme nový asfaltový povrch ve dvou vrstvách. Při provozu to bude náročné," říká Ladislav Grof, odpovědný za dopravní opatření.

Ani on zatím nezná přesný termín realizace opravy.

Noc literatury v Jičíně
Evropská literatura zazněla v Jičíně ze čtyř malebných zákoutí