Jednou z disciplín byl totiž skok z Tyršova mostu do ledově studeného Labe a pak šplh po síti zpět na most. Některým závodníkům, hlavně ženám, se do vody moc nechtělo a přihlížející je museli hecovat sborovým "Skoč!"

Závod, jehož účastníci musejí absolvovat řadu adrenalinových disciplín s vojenskou tématikou, se letos konal už podvanácté. Tradičně se jej mohli zúčastnit čtyřčlenné týmy vojáků i týmy veřejnosti, podmínkou ovšem bylo, aby v každém týmu byla aspoň jedna žena. "Letos se přihlásilo jedenáct týmů v kategorii normal a šestnáct v kategorii hard," řekl Deníku Bronislav Kolář, student Fakulty vojenského zdravotnictví, který akci pomáhal organizovat. Dodal, že oproti loňsku ubyly dva týmy, což lze ovšem přičítat nezvykle chladnému počasí.

Na přibližně pětadvacetikilometrové trase týmy probíhaly soutěžními stanovišti se slaňováním, poskytováním první pomoci a překonáváním vodní překážky. "Cílem je, aby si to, co my děláme na výcvicích, mohli vyzkoušet i normální lidé," vysvětlil Bronislav Kolář. Podle něj je většina závodníků pravidelnými účastníky, asi čtvrtinu tvoří nováčkové. "Pro člověka, který netrénuje a necvičí, je to těžké, ale není to 'nedatelné'," konstatoval Bronislav Kolář.

Akce nebyla určena jen pro závodníky, diváci mohli na náměstí Osvoboditelů zhlédnout ukázky vojenských zbraní a výstroje, armádní techniku, ukázky bojového umění , vojenské taktiky či cvičení armádních psů.