Setkání sběratelů armádních vozidel začalo přesně v deset hodin průletem repliky sovětské stíhačky Jakovlev Jak3. Obratné letadlo se objevilo náhle, během chvilky několikrát prolétlo divákům doslova pár metrů nad hlavami a zase zmizelo za horizontem. Krátkým slavnostním projevem pak událost u tvrze, která kdysi měla chránit republiku před fašistickým Německem, zahájil trutnovský místostarosta Tomáš Eichler.

Mezi vystavenou technikou přitahoval pozornost další sovětský stroj - tank T34. „Ještě nikdy jsme ho tady neměli, přitom se sem hodí nejvíc ze všech. Je to skutečný originál, i když do války nezasáhl, byl vyrobený až po ní,“ uvedl Tomáš Čížek ze spolku Vojenská vozidla Trutnov, který setkání nadšenců pořádal. „Dostat sem takový tank nebyla žádná sranda, administrativně i finančně.

Z Hradce Králové ho přivezla souprava se speciálním podvalníkem o čtyřiceti kolech,“ prozradil organizátor srazu.

Zdroj: Pavel Cajthaml

Pásová technika sobotnímu setkání dominovala výrazněji, než v předchozích letech. Doslova na pár metrech se vedle sebe objevilo hned pět bévépéček. Jedno vyprošťovací, dvě jako ukladače min a dvě bojová, s věží a děly. Na jednom z nich se od rána do večera vozili lidé. Pásák najel přes sto kilometrů. „Zájem o jízdu je obrovský, přece jen se něco takového nepoštěstí každý den,“ hlásil během dne Čížek. Návštěvníci se vozili také v kolovém ótéčku.

Nad pevností čněl protiletadlový kanón. Mezi vojenská vozidla jakoby ani nepatřil zaparkovaný autobus Karosa ŠD 11 v civilních barvách. Jenže… „Vojáci měli i civilní vozidla. Tímhle autobusem jeden z nadšenců na vojně vozil lampasáky. Nedávno ho koupil, zrenovoval a přivezl sem,“ vysvětlil Čížek.

Zdroj: Pavel Cajthaml

Mezi desítkami předváděných vojenských aut převažovala technika používaná československou lidovou armádou a českou armádou. Například naše legendární vétřiesky a tatrovky, ale nešlo přehlédnout také ruská nákladní auta nebo americké džípy. „My se sice specializujeme na naší armádu, ale nevadí nám, když někdo přiveze ukázat něco hezkého i z jiných armád,“ řekl Čížek.

Proto se mezi nadšenci objevily kromě československých také zahraniční uniformy. „Chtěli jsme připomenout všechny armády a ukázat techniku všech vojsk, které se v květnu 1945 na území republiky a na území našeho kraje vyskytovaly,“ vysvětlil Vladimír Vít z Trutnova.

Mnohá auta se předvedená u Stachelbergu se využívají i v bojových ukázkách v Česku i v Evropě. „Jezdí v dynamických bojových ukázkách, např. na Cihelně v Králíkách, na Bahnech v Brdech, ale také třeba v Normandii,“ zdůraznil Vít.

Jako jeden z mála v sobotu u pevnosti nepředváděl zbraně nebo vozidla, ale dobové vybavení polní nemocnice. „Válka nebyla jen dobrodružství, realita byla jiná. Snažíme se to lidem ukázat, aby si uvědomili, jaké je válka svinstvo,“ prohlásil.

Součástí sobotní akce byly také vyhlídkové lety vrtulníkem. Přístupné rovněž bylo podzemí Stachrlbergu.

Marie Doležalová při besedě v trutnovském Muzeu Podkrkonoší.
Došlo mi, že moje dětství už je vlastně retro, říká herečka Marie Doležalová