„Máme uzavřenou smlouvu, ze které vyplývají práva a povinnosti. Jednou z nich byl termín odevzdání dokumentace ve stupni, ve kterém jsme ji potřebovali. Termín uplynul a musíme uplatnit smluvní pokutu,“ objasnil postup radnice Miroslav Franc, vedoucí odboru rozvoje Městského úřadu v Trutnově.

„Měli jsme naplánovaný postup, kdy bychom chtěli vysoutěžit zakázku a začít realizovat, ale tímto se nám všechno zdržuje a je to pro nás velmi nepříjemné. Také s ohledem na začátek plavecké sezony a umístění plavců,“ dodal. Město chtělo spustit rekonstrukci v září, což půjde v současné situaci stěží. „Jenom veřejná soutěž na zhotovitele bude trvat čtyři měsíce, k tomu je nutné zajistit stavební povolení,“ poznamenal Miroslav Franc.

Jednatel projekční a architektonické kanceláře Ateliér 11 Hradec Králové Tomáš Mrázek byl informací o pokutě, kterou bude uplatňovat Městský úřad v Trutnově, překvapen: „Zatím o tom nic nevím,“ reagoval. „Problém byl se vstupními podklady a zadáním. Nakonec jsme našli poslední společnou verzi, na které pracujeme. Tím došlo ke zdržení,“ vysvětloval Tomáš Mrázek.

„Neřekl bych, že by se termíny nestihly a nesplnily, městu jsme nabídli varianty řešení. Podle mě je řešitelné a možné, že by rekonstrukce mohla v září začít,“ sdělil Deníku. „S majitelem ateliéru jsme měli jednání. Jsou si toho vědomi. Začátek projektování nebyl úplně optimální. Projekční kancelář vyhrála soutěž podle zákona o veřejných zakázkách a smluvně se zavázala ke splnění termínů,“ zdůraznil vedoucí odboru rozvoje města.

STUDIE, zpracovaná ateliérem ATIP, nebude pro projektanty dogmatem, rozsah stavby však musí dodržet.
Trutnovský bazén začnou kreslit vybraní projektanti

Trutnov měl problémy s dodáním dokumentace také při další velké investiční akci, proměně areálu Na Nivách v moderní Středisko volného času. Také tam pokutoval projektanty, z ateliéru Jika-CZ, shodou okolností rovněž z Hradce Králové. „Ano, smluvní pokuta byla zaplacena,“ potvrdil Franc. Tentokrát je sankce, vyplývající z uzavřené smlouvy, násobně vyšší. Podle našich zjištění se má pohybovat kolem 800 tisíc korun. Zakázka pro hradeckou projekční firmu má podle veřejně dostupné smlouvy hodnotu 4 207 170 Kč.

Rekonstrukce krytého bazénu v Trutnově přinese bezbariérový přístup, tobogány, vířivky, protiproudy, rozšíření sauny, rekreační bazén s divokou řekou nebo dětský bazén s atrakcemi. Otevřený je od roku 1981.