Příjemné slunečné počasí, teploty vysoko nad nulou, přesto u horní stanice lanovky na Černé hoře v Krkonoších rostou hromady sněhu. SkiResort Černá hora – Pec připravuje pomocí speciální továrny na sníh zásoby pro zimní sezonu, kterou by rád odstartoval už o druhém listopadovém víkendu.

Snowfactory je v provozu 24 hodin denně. SkiResort má stroj na testování od aplského výrobce. Denně vychrlí 100 kubíků sněhu.

„Dokáže vyrábět sníh i za plusových teplot,“ upozorňuje na klíčovou výhodu Zina Plchová ze SkiResortu Černá hora – Pec. Továrna na sníh jede v těchto dnech na plný plyn. Ve dvanáctimetrovém bílém kontejneru je ukrytá technologie na výrobu sněhu, který odtud proudí stometrovou trubkou na svah. „Momentálně zkoušíme výrobu sněhu v plné zátěži na sjezdovce Anděl, kde bychom rádi upravili třísetmetrový úsek na lyžování v polovině listopadu. Na zasněžení tohoto prostoru by mělo stačit 25 dní, kdy bude snowfactory plně v provozu,“ upřesňuje Zina Plchová.

„V momentě, kdy teploty klesnou pod nulu, spustíme i naše sněžná děla a tyče, kterých máme k dispozici celkově 220,“ dodává.

SkiResort vyzkoušel továrnu na sníh už v létě, kdy vedle horní stanice lanovky Černohorský Express vyrostla hromada sněhu, na které se mohly děti během prázdnin vydovádět nezvykle i v tropických teplotách. „Černá hora byla díky tomu jediné místo v Čechách, kde se mohly děti v létě koulovat nebo postavit sněhuláka. Pokud bychom továrnu na výrobu sněhu zakoupili, v příštím roce bychom ji mohli využít pro snowtubingovou dráhu,“ prozrazuje další plány. Stejné zařízení má v republice ještě středočeský Monínec.

"Dřívější začátek zimní sezony nám navíc umožní zkrátit období, ve kterém na horách není práce. V minulosti jsme právě kvůli sezónnosti přicházeli o spoustu kvalitních lidí," podotýká ředitel SkiResortu Černá hora - Pec Petr Hynek a pokračuje: "Nyní se prostor mezi letní a zimní sezónou zkracuje na minimum. Můžeme dříve otevřít restaurace, lyžařský servis SkiResort Live se dvěma špičkovými stroji Wintersteiger Discovery S, které jsou nejlepší v regionu. Otevřená třísetmetrová sjezdovka Anděl na Černé hoře už v polovině listopadu znamená, že můžeme začít dříve školit instruktory lyžařské školy SkiResort Live, která přes zimu zaměstná až 150 lyžařských učitelů. V neposlední řadě jde také o ubytovatele v regionu, kteří mohou již nyní začít nabízet služby pro první lyžaře.“