„Čeká nás opět velmi složité období, dopravní omezení na průjezdu městem potrvá až do konce listopadu," řekl starosta Náchoda Jan Birke. Práce se rozdělí do čtyř etap, v letošním roce jsou v plánu první dvě.

„Ředitelství silnic a dálnic, Správa Hradec Králové, bude opravovat úsek od okružní křižovatky Slavie po okružní křižovatku u Čedoku a úsek ve směru k polským hranicím po firmu Ametek. Souběžně s touto investicí státu bude město Náchod opravovat přilehlé chodníky včetně rekonstrukce veřejného osvětlení a rozhlasu," popsal starosta.

Jelikož se bude jednat o velmi dlouhý opravovaný úsek, nebude možné řešit průjezd stavbou kyvadlově, jako tomu bylo například v Jaroměři. Tvořily by se totiž kolony, které by dopravu doslova paralyzovaly.

Obyvatelé Náchoda sice chápou, že opravy jsou nutné, ale sotva se oklepali z loňských dopravních omezení kvůli nové okružní křižovatce u Čedoku, už je čekají další nepříjemnosti.

„Katastrofa. Kdy tomu všemu bude konec. Už si ani nepamatuju, který rok se dalo Náchodem projet normálně," nechal se slyšet Daniel Šárka. Dobře ví, že opravy jsou potřeba, ale nechápe, proč mají tak dlouho trvat. „V Evropě je normální, že se na silnici pracuje minimálně dvanáct hodin denně včetně víkendů," poznamenal a pozastavil se nad právě opravovaným povrchem silnice od vysokovského kopce až po Kleny. „Minulý týden na celém úseku pracovalo šest lidí, kteří „pouze" něco natírali," popsal Šárka.

Někteří lidé by zase uvítali, kdyby k opravám došlo v jiném ročním období. „To bude v Náchodě pěkně hustá doprava v době letních dovolených a prázdnin," napsal na facebooku města Náchoda Jiří Dobeš. Lenka Kožešníková ironicky poznamenala, že už se nemůže dočkat kolon kamionů, které budou projíždět přes Plhov.

Co se týká objízdných tras, bude situace složitá. „Již delší dobu jednáme s polskými kolegy o maximální možné informovanosti řidičů na polské straně. Silnice I/33 je mezinárodní komunikací, proto není možné odklonit kamionovou dopravu. Děláme však všechno proto, aby řidiči z Polska i pobaltských zemí měli informace o chystané opravě a snažili se ve vlastním zájmu zvolit jinou trasu," vysvětlil náchodský starosta.

POZOR, ZMĚNY!

Od 18. července dojde v Náchodě k několika zásadním změnám v dopravě. Veškerý provoz ve směru od Hradce Králové směrem na státní hranice či Hronov bude projíždět stavbou, a to jednosměrně po ulici Pražská.

„Objízdná trasa pro nákladní vozidla bude vedena ve směru od Polska a Broumova od křižovatky u hypermarketu Albert okolo vlakové zastávky v Bělovsi do ulice Kladské a dále po ulici Kladské až na okružní křižovatku u Itálie a z této okružní křižovatky na Červený Kostelec, Trutnov a do Jaroměře," uvedla mluvčí radnice Nina Adlof.

Dále dodala, že v Kladské ulici v místě železničního přejezdu v Bělovsi dojde po dobu stavby ke změně v přednosti v jízdě. Doposud mají přednost vozidla jedoucí od Hronova, po dobu oprav budou tato vozidla dávat přednost v jízdě vozidlům jedoucím od státní hranice s Polskem.

Upraví se také dopravní režim v ulici Kpt. Jaroše, kudy budou moci opět po dobu stavby projíždět obousměrně osobní automobily, a to stejně jako v loňském roce.

Aby těch změn nebylo málo, otočí se směr jízdy v ulici Volovnice. „Vozidla budou vyjíždět z okružní křižovatky u Itálie směrem do centra, kde dojde k další změně v přednosti v jízdě v prostoru křižovatky ulic Parkány a Riegrova, kde budou mít přednost v jízdě vozidla jedoucí z ulice Parkány," upozornila mluvčí.

V ulici Palachova bude provoz vyznačený jako jednosměrný ve směru od ulice Janáčkova po ulici Němcové, a to především z důvodu vyjíždění autobusů.

Pavlu Balcarovou na facebooku města zajímalo, jestli nastanou i nějaké změny v autobusové dopravě. „To zas budou zastávky na jiných místech a změny v odjezdech autobusů jako vloni?" položila otázku a dozvěděla se, že autobusové dopravy se omezení určitě dotknou a vedení města o nich ještě bude informovat.

132 MILIONŮ KORUN

Rekonstrukce průtahu Náchodem, která si v letech 2016 až 2017 vyžádá investici ze státního rozpočtu ve výši 132 milionů korun, je opravou, na kterou tato komunikace čeká už řadu let a vzhledem ke stávajícímu technickému stavu si ji zaslouží. Celá stavba se provádí také ve spolupráci se síťaři budou se řešit rozvody elektrické energie, opravovat parovod, vyměňovat vodovod i přepojovat přípojky kanalizace.

Vedení města proto žádá všechny o shovívavost v průběhu prací a omlouvá se za případné komplikace.

AKTUÁLNÍ INFORMACE

„Abychom co nejvíce zjednodušili všem život během oprav, připravujeme nyní ve spolupráci s dodavatelem stavby internetovou stránku, kde budou soustředěny veškeré aktuální informace o stavbě, jejím průběhu a dopravních opatřeních. Web s názvem www.prutahnachoda.cz bude spuštěný ještě před zahájením stavby v příštím týdnu," uvedl starosta Jan Birke a dodal: „Jednáme také o instalaci webových kamer, kde řidiči aktuálně zjistí, jak lze Náchodem projet."

U VLAKOVÉ ZASTÁVKY v Bělovsi se 11. července od šesti do 14 hodin kvůli opravám povrchu uzavře část silnice.Zdroj: archiv MěÚ NáchodJeště než začne rekonstrukce průtahu Náchoda, je nutné opravit povrch vozovky v místě železničního přejezdu v Náchodě-Bělovsi v Kladské ulici. V pondělí 11. července bude v době od 6.00 do přibližně 14.00 hodin tato část komunikace zcela uzavřená. Úsek bude sloužit jako objízdná trasa ve směru od hraničního přechodu.