InfografikaZdroj: Deník

Školákům v nich chybí třeba vápník, který se nachází hlavně v mléce a sýrech. Zatímco zdravotníci doporučují, aby děti snědly s každým obědem asi 280 miligramů vápníku, testované vzorky často neobsahovaly ani polovinu tohoto množství. Průměrná dávka minerálů se pohybovala kolem 180 miligramů na porci.

„Dostatek vápníku je přitom pro děti zásadní. Pokud ho nemají, budou se v dospělosti potýkat s osteoporózou,“ varuje lékař Jan Jelínek.

Kuchařky ale šetřily i na surovinách, které v sobě mají dost železa. Patří mezi ně třeba červené maso, vejce či luštěniny. Doporučené množství tohoto prvku dětem nezvládla poskytnout dokonce žádná školní jídelna.

Oběd ve školní jídelně - Ilustrační foto
Polovina dětí nedojídá školní oběd. Tuny jídla končí v koši

„Nízký příjem železa přitom může mít na svědomí chudokrevnost, při které všechny orgány trpí nedostatkem kyslíku. Dítě je potom unavené a nesoustředěné,“ upozorňuje Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu. Školáky podle ní může trápit také zimomřivost a časté infekce.

Dbejte na večeře

Naopak se solí kuchařky nešetřily. Vyšší než doporučené množství zdravotníci zaznamenali ve všech jídelnách.

Žáci v základní škole. Ilustrační foto.
Rodiče školáků sáhnou hlouběji do peněženky. Prodraží se učebnice i kroužky

Podle Toma Václavíka ze spolku Skutečně zdravá škola je to smutný výsledek. „Zvlášť pokud přihlédneme ještě i k tomu, že až polovina dětí oběd nakonec nedojí, takže tuny jídla skončí zbytečně v koši," komentuje zjištění.

Hurá do školy! Rady pro rodiče i děti.Zdroj: Deník, Shutterstock

Zdravotníci pak rodičům doporučují, aby se nespoléhali jen na školní jídelnu. Vápník, železo nebo hořčík by měli dě-tem ve zvýšené míře nabídnout během snídaně a večeře.