„Fakt, takhle se mnou žertují kamarádi, že jsem to dobře zařídil,“ směje se. Jinak volební víkend prožil obdivovatel prezidenta v klidu a pohodě, volby sledoval průběžně u televize, ale nijak výrazně to prý neprožíval.

Jičínský prognostik

„Tajně jsem doufal, že to tak dopadne. Když už bylo sečteno dvaadvacet procent, tak už jsem byl přesvědčen, že vyhraje,“ říká jičínský prognostik.

Tipoval, že rozdíl hlasů mezi Zemanem a Drahošem bude dvě stě tisíc. „Skoro jsem se trefil, bylo to sto padesát tisíc,“ hlásí hrdě.

Sčítání hlasů po druhém kole prezidentských voleb
Nejmenší obec Náchodska většinově doufala ve změnu

Vítězství Miloše Zemana nijak neslavil, nebyla ani štamprlička slivovice.

Co od znovuzvoleného prezidenta očekává?

„Má druhý poločas. Tak hlavně aby byl zdravý a všechno vydržel.“ S prezidentem se prý shodují v tom, že i Miloš Zeman nemá rád srážku s pitomcem, hloupé otázky a někdy je příliš přímočarý. „Hlupáci mě někdy dokážou vytočit. A pak jsem hodně upřímný. Jak se říká, co na srdci, to na jazyku. Ale někdy tvrdě narazím, zkrátka to ze mě vyletí a je to špatně,“ hudruje.

Prezidentův jmenovec

„Na svoji osobu mám pozitivní ohlasy, snad jen jednou se do mě někdo vulgárně opřel,“ hodnotí náhled veřejnosti na shodnost svého jména a příjmení s prezidentem. Jičínský Zeman nepoužívá bonmoty, přesto se drží citátů: Žij tak, aby až tady nebudeš, se tvoji přátelé nudili a Nesuď člověka za jeho činy, pokud jsi v tu chvíli nebyl na jeho místě.

V krkonošských horských střediscích míří lidé k volebním místnostem se sjezdovkami, běžkami, snowboardy i sáňkami.
Ve Špindlu křečkovali obálky, Pec přiobjednávala lístky