Zbourat, nebo prohlásit kulturní památkou. Oba osudy mohly potkat bývalou sýpku u hlavního železničního nádraží v Hradci Králové. A oba by v jistém smyslu pro budovu znamenaly konec. Černá mračna, která se stahovala nad industriální budovou z režných cihel, zahnal až nový majitel - podnikatel Jakub Matoušek.

„Pokud by se sýpka stala kulturní památkou, museli bychom ji uvést do historické podoby, a to včetně navrácení původní technologie pro skladování obilí,“ vysvětluje jednatel společnosti Defekta NDT Jakub Matoušek s tím, že v takovém případě by se sýpka prakticky nedala využít k jiným účelům. Více než stoletá budova by sice v krajském městě stála dál, jenže v zakonzervovaném stavu. Matoušek chce ale pravý opak - přivést do ní život.

Místo pro byznys i kulturu

„Nakonec se dohodlo, že pokud se ze sýpky nestane kulturní památka, my ji na oplátku nezbouráme,“ dodává. Vlastníkem budovy je teprve něco přes rok a půl, jeho vize o budoucnosti sýpky se proto ještě stále tvarují. Chce ale, aby část budovy sloužila i veřejnosti. V další části vznikne zázemí pro firmy a třeba také obchody. Kulturní prostor by se měl vybudovat v horním patře sýpky. Ale možná i ve sklepě. Ten se v pátek při dni otevřených dveří osvědčil jako „undergroundový“ koncertní sál.

Chátrající sýpka lákala na prohlídka
Chátrající sýpka lákala na prohlídku

Sklepením zaduněla temná elektronika v podání hradeckého uskupení Noví Lidé. Po koncertě si příchozí v příšeří sklepa vychutnali ještě české filmové science fiction z roku 1963 Ikarie XB 1. Sekce programu ve sklepě šlapala pod taktovkou Zdeňka Konečného, který v Hradci pořádá neotřelé koncerty se spolkem MENU už roky. A je to právě on, kdo s nápadem na páteční akci v sýpce přišel.

Skladiště obilí se otevřelo roku 1903, roku 1917 prošlo přestavbou. Jde o významný doklad zemědělského hospodaření na počátku 20. století.
(Národní památkový ústav)

Zájemci mohli i na střechu

Ještě než se zájemci o sýpku přesunuli do podzemí, mohli si s průvodci prohlédnout celou budovu, a to až po střechu. Zájem o prohlídky naprosto předčil očekávání. Sýpkou se v pátek prošly stovky lidí.

„Počítali jsme se skupinkami okolo patnácti lidí, kvůli velkému zájmu ale návštěvníci chodili na střechu i po čtyřiceti,“ říká majitel, který v pátek prohlídku zahájil a skupinku pak „předal“ nahoru dalším průvodcům. Organizátoři měli připravené přilby i další horolezecké vybavení. Aby se ale dostalo na všechny zájemce, někteří se při procházení na střeše nakonec drželi jen lana. Vstup do objektu byl ostatně na vlastní nebezpečí.

Festival Hip Hop camp 2019 na hradeckém letišti
V policejní cele skončilo sedm osob