Je sobota 21. října krátce před čtrnáctou hodinou a do uzavření volební místnosti zbývají tři minuty. Na stálém seznamu přibylo k 265 jménům místních i 11 dalších, kteří přišli k urně s voličským průkazem.

„Jedná se většinou o dovolenkáře, kteří přijeli na víkend do Božanova,“ říká předsedkyně volební komise Jana Hartwichová, a upřesňuje, že do pohraniční obce na úpatí Broumovských stěn dorazili voliči až z Ostravy, z Opavy i z Prahy.

Volební účast 57,97 % považuje volební komise za dobrou. „U voleb do Poslanecké sněmovny to je dobrý výsledek. Tolik lidí při posledních volbách nechodilo. Stejně tomu je i s volebními průkazy – bývaly tři, čtyři a teď je jich opravdu hodně,“ dodala Jana Hartwichová.

Velká ručička se na nedaleké kostelní věži blíží ke dvanáctce, co nevidět bude 14 hodin. Volby pomalu končí…

„Ještě někdo jde,“ všimla si přes okno jedna z členek volební komise chvátajícího muže. „Za minutu dvě, má to jen tak tak.“

„Ty máš kliku, kluku,“ přivítaly ženy posledního voliče, když otevřel dveře do volební místnosti. „No jo – jsem se probudil,“ usmál se Petr Cvikýř, jehož pracovní oděv prozrazoval, že z postele určitě nevylezl.

„Takže jich máme 160,“ upravila na konečnou podobu statistiku božanovského okrsku jeho předsedkyně. „Jeho žena byla poslední včera a Petr Cvikýř to uzavíral dnes,“ všimla si další z členek volební komise.

Sotva opustil poslední volič volební místnost, odbyly hodiny na kostele sv. Máří Magdalény dvě hodiny po poledni. Volební místnost se zevnitř zamkla, komise odpečetila obě volební urny (do té přenosné volili manželé Brandejsovi a tři obyvatelé Domu seniorů) a začalo se počítat. Vítězné ANO získalo přes 31 %, druzí Piráti 15,09 %.

Eva a Michal Doležalovi volili ve Stockholmu.
Češi volili třeba i v metropoli Švédska

Před volbami dali přednost rodině a vstoupili do svazku manželského

Před volbami dali přednost rodině a vstoupili do svazku manželského  Zdroj: DENÍK/Jiří ŠpreňarJanovičky u Broumova - Vhodit volební lístek do volební urny je úkon, který se neděje každý den. Přesto jsou i důležitější věci v lidském životě, před kterými jdou i volby stranou. Tím je určitě i vstoupení do svazku manželského, a právě volební pátek si vybrali pro svůj svatební den Jiří Šplíchal a Lucie Frömmelová. Ti si řekli své „ano“ na Janovičkách u Broumova, kde je oddal broumovský starosta Jaroslav Bitnar. Svatební veselí se protáhlo i na celý druhý volební den, takže na cestu k urně neměli ani pomyšlení. „K volbám nechodím, takže mi to fakt nechybělo,“ nechodil kolem horké kaše novomanžel Jiří.

V Náchodě volili Pavel Bělobrádek, Jan Birke i Soňa Marková
Jan Birke: „Musíme zachránit značku ČSSD"

Věk jim ubírá sil, tak volební komise přijela za manžely Žočkovými domů s volební urnou

Volební komise v Rožmitále u Broumova měla na strosti nejmenší okrsek na Broumovsku. S přenosnou volební urnou navštívily členky volební komise i manžele Žočkovy, pro které by kvůli vysokému věku byla návštěva volební místnosti náročná.Zdroj: Deník/ Jiří ŘezníkRožmitál u Broumova - Celkem 50 voličů z evidovaných 129 přišlo během pátku odevzdat svůj hlas v nejmenším volebním okrsku na Broumovsku. „V pátek jich tolik nikdy nepřišlo. Asi do toho chtějí lidé více promluvit. Až to odpoledne vysypeme, otevřeme všechny obálky, spočítáme hlasy, tak jsem zvědavá, která strana zvítězí,“ usmívá se zapisovatelka volební komise Míla Šípková.

Dvě členky volební komise se v sobotu o půl desáté vydaly s volební urnou na návštěvu za manželi Žočkovými. „Pojďte dál, už na vás čekáme,“ vítal ženy s přenosnou volební urnou 86letý Zdeněk Žoček s připraveným občanským průkazem. Volební lístek se sice krapet bránil vstupu do menší „přenosky“, ale pan Žoček odvolil bez problémů.

Ani s výběrem svého kandidáta neměl těžkou hlavu. „Za ty léta už v tom mám drobet jasno,“ říká s úsměvem otec šesti dětí, kterému se nelíbí rétorika okamurovců. Na dotaz, zda může prozradit, kdo má jeho sympatie, odpověděl: „Podívejte se - já už jsem starší pán, už jsem něco prožil… Já - a myslím že i manželka také - volíme komunisty,“ neskrývá svůj názor muž, který jezdil patnáct let s traktorem v zemědělském družstvu, a poté jako topič na mazutovém kotli topil až do důchodu v broumovské textilce Veba.

K pěti desítkám hlasů z pátku přibylo v sobotu dalších 30 a volební účast se zastavila na slušných 62 procentech. I zde s přehledem vyhrálo ANO.

Jiří Řezník