„Jsme zvědaví, s jakými sliby a výmluvami zase přijdou," kladli si otázky obyvatelé Malšovy Lhoty před vstupem do místní hospody, kde na ně v polovině minulého týdne čekala delegace zástupců hradeckého magistrátu a Správy a údržby silnic (SÚS). Vyslanci městské správy měli lhoteckým objasnit otázky kolem opravy svinarského mostu a rekonstrukce lhotecké zdevastované silnice.

Náladu však zaplněnému sálu příliš nezvedli. Jen přidali další otazníky nad zdejší neutěšenou dopravou. „Víme, že most i nová silnice je pro místní prioritou a snažíme se, aby obě investiční akce byly hotovy co nejdříve," navnadil posluchače ředitel hradecké SÚS Jiří Brandejs s dodatkem, že silnice se měla opravovat již letos, ale zasáhla „vyšší moc", která uzavřela důležité dopravní mosty – ve Svinarech a Krňovicích. „Bez těchto mostů se oprava udělat nemůže, ale nechceme zhatit tuto investici, na kterou jsou připraveny jak peníze, tak všechna povolení, a snažíme se most ve Svinarech zpřístupnit co nejdříve," pokračoval ředitel a dodal, že v plánu jsou nyní dvě varianty. Jedna počítá s mostním provizoriem a druhá s nahrazením současného mostu. „Na obě varianty sháníme současně všechna povolení. Pokud vše půjde podle plánu, nebude provizorium potřeba a s novým mostem začneme příští rok," uvedl Jiří Brandejs. Tímto výrokem však místní příliš nepotěšil.

„Podle toho, co nám tady říkáte, tak se můžeme těšit na to, že tu kolony budou ještě minimálně rok a půl. To jste nás moc nepotěšil," vložil se do debaty jeden z místních. Jeho předpověď pak ještě natáhl předseda Komise místní samosprávy Malšova Lhota Richard Nádvorník: „Podle toho, jak znám chod všech institucí, tak si myslím, že se nového mostu dočkáme tak za čtyři roky." Tento jeho odhad nikdo z přítomných zástupců nerozporoval a město vyzvalo obyvatele k většímu tlaku na státní instituce, které o mostě nyní rozhodují. Třeba i peticí. „Vše se stalo najednou v blbou dobu. Velký podíl na této situaci má i kraj, který o špatném stavu mostu věděl dlouhodobě. Ale vynasnažíme se vše napravit," řekl primátor Zdeněk Fink.

Podle náměstka hradeckého primátora Jindřicha Vedlicha se musí se stavbou nového mostu začít v příštím roce tak, aby se místní jednak zbavili kolon, ale aby se také uskutečnila již léta slibovaná rekonstrukce zdejší silnice.

„Peníze na rekonstrukci máme. Máme i všechna povolení, ale statici uzavřeli most dříve, než jsme doufali. Moc mě tato komplikace mrzí," uvedl na setkání Jindřich Vedlich a upozornil na to, že někteří obyvatelé Svinar s opravou mostu nesouhlasí a nejraději by byli, aby vše zůstalo v současném stavu. To připustila i předsedkyně KMS Svinary Alena Hamplová. „Vím, že se takové hlasy u nás objevily a jeden člověk skutečně už nechce na mostě žádnou dopravu, ale většina je pro obnovení provozu. My pro to budeme dělat maximum. Třeba i pomocí zmíněné petice. Ale víme, že případným průtahům ze strany těch, kteří si most nepřejí, nezabráníme," uvedla na setkání Alena Hamplová.

V závalu negativních zpráv si obyvatelé Malšovy Lhoty vyslechli alespoň jednu pozitivní. V mezidobí boje o most chce totiž město opravit alespoň další část Úprkovy ulice.