Počty dětí v prvních třídách stoupají, nových středoškoláků či učňů se ale nedostává. A to výrazně. Každá škola proto dělá, co může, aby naplnila třídy a zajistila si budoucnost.

Zájem je značný

Jednou z možností, jak na sebe upozornit, je výstava středních škol Pro Futuro, která včera začala v sále Národního domu. „Zaznamenali jsme výrazně vyšší zájem. Návštěvníci tu najdou 43 vystavovatelů, což je o čtvrtinu víc než vloni," říká hlavní organizátor akce Vladimír Štěpánek. Pro Futuro se pod tímto názvem koná již pošesté. V roce 2007 premiérově v Náchodě, po třech letech pak došlo k rozšíření o Trutnov.

Situace je daná a přítomní ředitelé či pedagogové mají jasno. Je to v podstatě boj o každého studenta. „Naplnit technicko – odborné obory 
je opravdu těžké.  Mládež se spíš orientuje humanitárním směrem. Populární jsou gymnázia, gastronomické obory, hotelnictví a podobně. Proto jsme tady – propagovat naši školu, představit, v jakých oborech lze studovat a čeho 
je možné dosáhnout," říká Zbyněk Hruška, ředitel Integrované střední školy Nová Paka.

Za pět let bude lépe

Jeho slova ve vedlejším stánku potvrdil i Rudolf Rabas ze Střední školy zemědělské a veterinární Lanškroun. „V osmých a devátých třídách je žáků málo a nás se to samozřejmě také dotýká. Zhruba za pět let se to má zlepšit, je ale potřeba tuhle dobu přečkat. Zájem o zemědělství naštěstí je, zejména o obory směřující k chovu koní, jezdectví a veterině. Věříme proto, že se udržíme. Tady v Trutnově nabízíme hlavně obor agropodnikání, směr chov koní a jezdectví," říká.

Na třech místech

Právě probíhající trutnovská výstava je první ze tří plánovaných zastávek. Příští středu a čtvrtek se uskuteční v Náchodě (hala Na Hamrech) a 16. a 17. října v Hradci Králové (KD Střelnice).

„Celkem umožníme představit se šesti desítkám škol z Královéhradeckého, Pardubického i Libereckého kraje. Určité jádro se účastní všech tří prezentací, někteří se omezují jen na svou spádovou oblast," dodává Vladimír Štěpánek.

Trutnovská část Pro Futuro se konala dnes.