Jeho zájem o pomoc nemocnici, kterou trápí neodstatek zdravotníckého personálu byl přijat s otevřenou náručí velmi rychle.

„Jeden den v sedm večer mi volali a druhý den v 11 dopoledne jsem nastupoval do práce. Někdy mám osmi hodinové směny někdy 12hodinové,“ říká student, který v tomto rytmu už funguje od minulé středy. Práce je to náročná.

Student Adam Zvára je jedním z těch, kdo pomáhají Oblastní nemocnici Náchod. Foto: Archiv Adam ZváraZdroj: Deník / Jiří Špreňar

„Když to jde, tak si stihneme třeba i dvakrát za den odejít na toaletu a napít se, ale někdy to za celou 12hodinovou směnu ani nepořídíme,“ popisuje zkušenosti z minulých dní student, který má na starosti hygienu pacientů, lůžka, dezinfekci atd.

Lůžkové oddělení ortopedie trutnovské nemocnice je dočasně uzavřeno, ošetřovatelský personál se bude věnovat speciálnímu covidovému oddělení.
Na Trutnovsku je 217 případů covidu-19, na Náchodsku trojnásobně

„Děláme všichni co je momentálně potřeba,“ říká Adam Zvára, který sice má za dosavadní roky studia za sebou již určitou zdravotnickou praxi, ale takhle náročné podmínky jsou pro něj nové. A k tomu ještě musí zvládat výuku. „Zatím se cítím dobře, že se to dá skloubit a zvládnout. Jsem připravený pomáhat i když nám zase začne normálně škola i když asi nebudu moc tolik, protože škola je pro mě priorita,“ dodává Adam Zvára.