Dvacet minut přívalového deště způsobilo, že dobrovolní hasiči a místní lidé mají několik dnů až týdnů co dělat. Voda zaplavila zahrady, sklepy, domy, poškodila silnice a mosty. Za peníze z kraje obec pořídí místním hasičům nové vybavení pro snazší likvidaci škod po záplavách. „Některou důležitou technikou hasiči nedisponují a jsou závislí na pomoci od profesionálních hasičů z Hradce a okolí,“ vysvětlil hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Technika přitom nebude sloužit i dalším dvěma sousedním obcím, pro které Dubenec zajišťuje požární ochranu. „Nakoupíme vysokotlaký čistič a průmyslový vysavač na vodu s přepravním vozíkem k zásahovému autu. Techniku využije naše jednotka pro urychlení čištění zatopených prostor,“ řekl starosta obce Dubenec Jaroslav Huňat.

Dubenec zasáhly povodně již po několikáté. Obec proto letos postavila protipovodňové poldry, které pomohly velké množství vody zachytit. „Poldry určitě splnily svůj účel. Pokud by nebyly umístěny v polích nad obcí, tak by byly škody daleko vyšší,“ dodal hejtman Štěpán.

Následky povodně v Dubenci na Královédvorsku.
Noční liják změnil obec v divokou řeku