Již tento rok. Tato optimistická očekávání zaznívala z magistrátu ohledně cyklostezky Mechu a perníku, která by měla propojit dvě východočeské metropole, v minulosti dost často. Nikdy se však neukázala jako reálná. A letos vedení Hradce opět tvrdí, že začne stavět – konkrétně úsek mezi Hradcem Králové a Vysokou nad Labem.

„Tato stavba má již územní rozhodnutí v právní moci, v těchto dnech se žádá o stavební povolení. Rádi bychom, aby stavba začala už v tomto roce," uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Ačkoli již loni v lednu zaznívalo, že stavět se začne na podzim 2016, nakonec tomu tak nebylo. „Nastaly komplikace v rámci územního řízení. Letos se stavbou opravdu počítáme," dodal Vedlich s tím, že je zajištěno i financování – i z prostředku ITI (integrované územní investice). Tento úsek by měl vyjít na třicet milionů korun. Podle místních je jeho stavba opravdu nutná. Jet tu po velmi frekventované silnici na kole je totiž doslova o zdraví. Navíc se stále zvyšuje počet obyvatel hradecké Třebše i Vysoké nad Labem.

Na zhruba pětikilometrovou část cyklostezky mezi Hradcem a Vysokou, která má být vedena souběžně s řekou, navazují další části cyklostezky.

V příštím roce by se mohlo stavět na úseku mezi Vysokou a Opatovicemi a na řadu by měl přijít také úsek Dříteč - Němčice - Kunětická hora. Na tyto etapy se nyní zpracovává dokumentace k územnímu rozhodnutí.

„Na části Opatovice – Dříteč probíhají výkupy pozemků a řeší se potřebné majetkoprávní vztahy," popsal mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář.

O výstavbě zhruba 23 kilometrů dlouhé cyklostezky se hovoří už dlouho.

V srpnu 2011 zástupci Hradce Králové, Pardubic a několika obcí podepsali memorandum o podpoře výstavby stezky.

Podle původních odhadů má stavba stát 140 milionů korun. Cyklisté zatím mohou využívat stezku mezi Pardubicemi a obcí Ráby.

Obě trasy jsou součástí Labské stezky, která má vést od pramene Labe až k Severnímu moři. Její součástí je i hojně využívaná cyklostezka z Hradce Králové na Kuks.