Příjemná prvomájová procházka broumovskému starostovi Jaroslavu Bitnarovi pořádně zhořkla. „Starosto, ty rasisto, jakým právem nás odsud chceš vyhazovat? My si na tebe budeme stěžovat." To byla odezva na jeho výzvu desítkám halasících Romů, aby opustili místní sportovní areál.

Volejbalové, basketbalové a fotbalové hřiště s přilehlým atletickým sektorem využívá už dva roky nejenom broumovská školní mládež, ale také veřejnost. Jenže ne všichni návštěvníci, kteří si chtějí zasportovat, respektují provozní řád areálu, a tak se množí stížnosti lidí bydlících v jeho těsném sousedství.

Pravidla porušili i Romové, s nimiž se starosta dostal do konfliktu. Provozní řád totiž v neděli a ve sváteční dny užívání hřiště zakazuje.

„Stál jsem tam jako opařenej - říkám jim, že je státní svátek, že je tam nikdo nepustil, že nezaplatili za užívání hřiště, a tak tam nemají co dělat," líčí počátek konfliktu starosta.

Situaci řešili strážníci

Reakcí byla podle starosty nereprodukovatelná sprška nadávek. „Tak jsem se sebral a poslal jsem tam městské strážníky," dokončil starosta své ohlédnutí za nepříjemnou událostí.

„Byli jsme hrát normálně fotbal, a pan starosta nás odtamtud vyhodil jako že tam nemáme co dělat. Nato přijela městská policie," popsal pro Český rozhlas události svým pohledem pan Radek, který se bál zveřejnit celé své jméno. Podle něj došlo ke sporu kvůli barvě pleti. „Prostě jsme Romové a pan starosta je prostě zasazen na Romy."

Za používání areálu Romové podle pana Radka platit nemusí. Prý jde o sportoviště postavené i díky penězům z EU, proto se za jeho používání neplatí. Nad touto povedenou verzí starosta jen kroutí hlavou. „Filozofie, že když na něco přispěje Evropská unie, tak je to pro všechny zadarmo, ta je samozřejmě úplně scestná."

Víkendové omezení provozu sportoviště je součástí dohody s majiteli sousedních pozemků. „Už když jsme areál stavěli, určili jsme, že provozní doba hřiště skončí v sobotu v 16 hodin a v neděli a ve sváteční dny bude zavřeno. Vžijte se do situace člověka, který je v neděli na své zahradě, a najednou mu tam cizí lidi lezou přes plot, protože jim tam spadl míč. Oni nezazvoní, nepožádají – prostě přelezou plot a jdou si pro něj," popisuje celkem obvyklé situace starosta města.

Své zkušenosti má i správce hřiště Petr Možný. „Pokud si tam chodí jen zakopat, tak mi to nevadí, ale shlukují se tam i ti, co nesportují, a lítá tam jedno sprosté slovo za druhým." Nejostřejší slovník prý má dorůstající mládež, která se častuje vulgaritami nejtěžšího kalibru.

„Zamčený vstup do areálu jim nevadí, bez problému přelezou plot. A když na ně jdu, tak ho přelezou na druhé straně a utečou. Kdepak je mám honit," krčí rameny.

Jeho slova potvrzuje i vedoucí strážník městské policie Radek Havelka.

„Občas tam jedeme o víkendu, když nám kamery prozradí, že se porušuje návštěvní řád. Jedná se hlavně o děti do 15 let, které tam nemají bez doprovodu osoby starší 18 let co dělat," říká vedoucí strážník a dodává, že občas na sportoviště vyrazí hlídka a příliš hlučné sportovce vykáže.

„Ten incident ze začátku května byl asi nejvýraznější," dodává vedoucí strážník.

Jiří Řezník