Některá města jdou naproti lidem při rozhodování o důležitých věcech a pořádají ankety. Svobodští se v této formě zjišťování názorů zhlédli a již několikrát ji vyhlásili. Podle výsledků anket se pak radnice snaží řídit. Nedávno jim pomohla forma dotazování při hlasování v zastupitelstvu o tom, jak naložit se starou radnicí.

HODINY NEJDOU, VĚŽIČKA SE NAKLÁNÍ

Budově s charakteristickou štíhlou věžičkou vévodí mechanické hodiny, které však nejdou, protože stroj se musel každý měsíc za nemalé peníze seřizovat. Věž je nakloněná, dům viditelně chátrá a začíná volat po radikálním řešení. Otázku „co s ním?" si v zastupitelstvu pokládají mnoho let. Protože možností řešení je víc, obrátili se na občany a předložili jim několik možností. Demolice, prodej nebo oprava se zachováním historického rázu budovy, to vše bylo ve hře. Nakonec nejvíc respondentů volilo variantu, která předpokládá zachování domu a čekání na vhodný dotační titul. I když nadějí na získání peněz není mnoho, jedna je reálná. Podle chystaného zákona o sociálním bydlení totiž musí každá obec zajistit tento tip bydlení všem, kteří na něj mají nárok. A protože takové byty se musí mnohde postavit, Ministerstvo pro místní rozvoj poskytne dotaci.

„Výzva se otvírá už v dubnu. Připravujeme výběr projektanta na sociální byty a kulturní sál, po kterém volá svobodská veřejnost," popsal starosta Jiří Špetla možnou formu záchrany staré radnice. Vstup do bytového prostoru a kulturního zařízení plánují dispozičně oddělit. „V domě může vzniknout osm bytů," spočítal starosta a dodal, že přidělování jednotek má svá pravidla.

SOCIÁLNÍ BYDLENÍ JEN PRO PRACUJÍCÍ

„Pojem sociální bydlení může vyvolávat mylné představy. Půjde výhradně o pomoc lidem, třeba z mladých rodin, kteří nemají střechu nad hlavou, ale chtějí pracovat. Doporučit je musí Úřad práce. Byty se budou přidělovat na dobu určitou, nejdéle na dva roky, každou žádost posoudí naše sociální pracovnice a schválit ji musí rada. To si dokážeme ohlídat," upozornil Jiří Špetla. „Anketa je transparentní záležitost, mnohdy zastupitelům pomůže zjistit, co si přeje veřejnost. Teď jsme například lidi oslovili k zamýšlené regulaci používání zábavní pyrotechniky," upozornil na další svobodské téma Jiří Špetla.