Studii s lidmi projednají

Už zítra, ve středu 23. ledna, v 17 hodin ve velkém sále městského divadla město chystá veřejné projednání studie.

„Zveme širokou veřejnost k účasti na diskuzi ohledně budoucí podoby náměstí," uvádí vedoucí odboru majetku města Jana Hrubá.

Připravovaná studie počítá třeba s parkováním podél domů převážně na severní straně náměstí. Uprostřed něj má být velký ostrůvek chodníkové plochy v podobě mozaiky ze žulové dlažby a se zelení. Vedení Jaroměře chce při komplexní rekonstrukci opravit nejen povrch náměstí a chodníky, ale také inženýrské sítě. „Byl bych nesmírně rád, kdyby se podařilo vytvořit vodní prvek a zásadním způsobem se neomezila možnost parkování na náměstí," řekl Klepsa.

Radnice chce o tom, jak by náměstí po rekonstrukci mohlo vypadat, diskutovat veřejně, aby se k ní mohly vyjadřovat nejen úřední orgány včetně památkářů, ale také lidé, kteří ve městě žijí.

O projektu mluvili už dříve

Už dříve před několika lety v Jaroměři diskutovali, zda by město mělo na opravu náměstí získat dotaci, avšak nakonec nad tím zvítězila myšlenka rekonstrukce atletického stadionu a výstavba nové sportovní haly. Radnice pak přípravu studie pozastavila kvůli nedostatku peněz.

„Chceme se k této studii vrátit, byl bych rád, kdyby se ji podařilo dokončit a následně připravit kompletní projekt," řekl Klepsa.

Z vlastní kapsy, nebo z peněz Unie?

Podle starosty by měl být projekt dokončený do poloviny roku 2014, kdy chce město zkusit získat peníze z evropských fondů. Klepsa však nevylučuje, že by se město do oprav náměstí mohlo pustit z vlastních zdrojů.

Případná rekonstrukce může po dobu jejího trvání omezit všechny podnikatelské aktivity, které na náměstí sídlí, ale také řadu dalšího zde odehrávajícího se dění. Toho si je vědomo i město.

Navíc je omezena možnost parkování okolo celého náměstí, proto město řeší využití lokality Na Valech.

Připravuje už vybudování průchodu domem číslo popisné 49, který by umožnil cestu z náměstí do lokality Na Valech, kde by bylo možné v době oprav náměstí parkovat. Zajistilo by to stání nejen pro auta lidí, kteří na náměstí chodí do práce, ale i návštěvníky jednotlivých obchodů a institucí.

Postaví průchod

Navíc je omezena možnost parkování okolo celého náměstí, proto město řeší využití lokality Na Valech. Připravuje už vybudování průchodu domem číslo popisné 49, který by umožnil cestu z náměstí do lokality Na Valech, kde by bylo možné v době oprav náměstí parkovat. Zajistilo by to stání nejen pro auta lidí, kteří na náměstí chodí do práce, ale i návštěvníky jednotlivých obchodů a institucí.

„Předpokládáme, že v březnu bude projekt hotový a rádi bychom ho při dostatku finančních prostředků realizovali v roce letošním," doplnil Klepsa.